Een nieuw gegevenslek onder de naam 'Dubai Uncovered' laat zien hoeveel vermogenden en criminelen hun geld in appartementen en villa's hebben gestoken in belastingparadijs Dubai. De namen van zo'n 191.000 buitenlanders met Dubais vastgoed, onder wie 1.051 Nederlanders die zijn gelinkt aan 1.721 eigendommen, zijn uitgelekt.

De gegevens dateren van 2020 en komen van het Dubai Land Department (een soort Kadaster) en publieke nutsbedrijven uit het emiraat. Het Amerikaanse Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar internationale misdaad en conflictsituaties, stuurde de informatie door naar het journalistieke project Dubai Uncovered van het onderzoekscollectief Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Het project wordt gecoördineerd door de Noorse economische nieuwssite E24. Het lek biedt het eerste gedetailleerde overzicht van vermogenden die onroerend goed hebben gekocht in dit belangrijke financiële centrum in het Midden-Oosten. In deze beginfase van het project richtten de deelnemende verslaggevers zich op de Europese namen op de lijst.

Dubai heeft een reputatie als belastingparadijs en witwascentrum, vaak via onroerend goed. Uit de gelekte data blijkt dat burgers en bedrijven uit India en het Verenigd Koninkrijk de grootste groep buitenlandse vastgoedeigenaars vormen, gevolgd door die uit Pakistan en Saudi-Arabië. Ook Europeanen laten zich niet onbetuigd: inwoners van EU-lidstaten hebben samen voor zo’n 11 miljard euro aan vastgoed in Dubai.

Onder de opmerkelijke figuren die onroerend goed in Dubai bezitten, zijn Ruslan Baisarov, een Russische zakenman die dicht bij de Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov staat, en Alexander Borodai, een gesanctioneerd lid van de Russische Doema die internationaal bekend staat als 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2014. Rusland bezit met ruim 5.000 burgers bijna 9.700 eigendommen in Dubai.

Verder staan er diverse Europese criminelen op de lijst zoals de Ierse cocaïnehandelaar Daniel Kinahan, de Tsjechische handelaar in cryptovaluta Tibor Bokor en de voortvluchtige Slowaak Miroslav Výboh die van corruptie wordt beschuldigd.

"De aantijgingen met betrekking tot de gelekte vastgoedgegevens in Dubai zijn feitelijk onjuist", reageert de regering van Dubai. "De Verenigde Arabische Emiraten hanteren duidelijke regelgeving die voldoet aan de internationale wetten en normen ter bestrijding van financiële criminaliteit."

Het rapport Who Owns Offshore Real Estate? Evidence from Dubai is vrij te downloaden op de website van de Amerikaanse onderzoeksinstelling. C4ADS heeft de gegevens uit de Dubaise vastgoeddatabase verstrekt aan een consortium van 25 journalisten in 19 landen om verder onderzoek mogelijk te maken. Daar zitten zover bekend geen Nederlandse media bij maar wel diverse Belgische en Duitse kranten en weekbladen.

Bron: E24/C4ADS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

Carrousel: Carrousel

215

Gerelateerde artikelen