Veel werknemers volgen op eigen kosten een opleiding om hogerop te komen of hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar studeren is vaak erg duur. De fiscus kan dan uitkomst bieden: veel studiekosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat schrijft dagblad De Gelderlander in een voorlichtend artikel.

In één studiejaar zijn alle studiekosten boven de 250 euro aftrekbaar. Een eventuele vergoeding van de werkgever wordt van de kosten afgetrokken.

In geval van fiscaal partnerschap waarbij beide partners een opleiding volgen, geldt per persoon een drempel van 250 euro, waarbij tot maximaal 15.000 euro afgetrokken mag worden.

Voorwaarden fiscaal voordeel

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor aftrek, is dat de opleiding bijdraagt aan een beter carrièreperspectief of de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Studies uit liefhebberij vallen hier niet onder.

Verder is het belangrijk dat het om een leertraject gaat, waarbij onder begeleiding of toezicht kennis wordt opgedaan. Zelf in de boeken duiken om kennis op te vijzelen geldt niet als leertraject.

Er zijn geen specifieke eisen voor de opleiding zelf. Het hoeft geen erkende studie te zijn. Ook studies via internet zijn aftrekbaar.

Bij de Belastingdienst kan nagevraagd worden of en welke kosten aftrekbaar zijn.

Vergoedingen van de werkgever

Wie een opleiding wil volgen, kan het beste eerst de mogelijkheden bekijken bij de werkgever. Sommige werkgevers vergoeden een deel van de studiekosten. Andere werkgevers betalen een hele opleiding wanneer dit de werkzaamheden ten goede komt.

Vaak zijn de vergoedingen van een werkgever voorwaardelijk. Als de werknemer binnen een bepaalde termijn een andere baan vindt, moeten de kosten terugbetaald worden.

Als de werknemer inderdaad voortijdig vertrekt, dan ziet de Belastingdienst de kosten voor het terugbetalen aan de werkgever ook als studiekosten. De kosten zijn aftrekbaar in het jaar dat ze terugbetaald moeten worden aan de voormalige werkgever.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen