Twee weken geleden deed de Hoge Raad uitspraak in een zaak over de bedrijfsopvolgingsregeling, de BOR. Geen unicum uiteraard, maar voor het Financieele Dagblad wel aanleiding om de voor- en nadelen van dit omstreden fiscale voordeel voor familiebedrijven onder de aandacht te brengen van zijn lezers.

De BOR, die in 1997 is ingevoerd, regelt een zeer ruimhartige vrijstelling bij verkrijging van ondernemingsvermogen door schenking of vererving. De regeling verdient zonder meer het predicaat 'zeer ruimhartig'. Het bij schenking of vererving verkregen ondernemingsvermogen is tot € 1.102.209 (2019) voor 100% en het surplus daarboven voor 83% voorwaardelijk vrijgesteld.

Voor de belasting over het na toepassing van deze percentages resterende belaste deel van de verkrijging kan gedurende 10 jaren rentedragend uitstel van betaling worden gekregen.

Een eerste bezwaar tegen de BOR is dat de regeling een oplossing biedt voor een niet-bestaand probleem. Fiscalist Mascha Hoogeveen stelde in 2011 in een proefschrift dat een economische noodzaak voor de vrijstelling ontbreekt. Volgens de Belastingdienstmedewerker en onderzoeker aan de Tilburg University is de BOR het resultaat van een succesvolle lobby van het bedrijfsleven.

Daarnaast zorgt de BOR voor een ongelijke verdeling van het ondernemingsvermogen dat hoofdzakelijk zit bij de 10% huishoudens met de hoogste vermogens. Binnen de groep van bedrijfsbezitters belandt daardoor een fors deel van het belastingvoordeel van de BOR bij een klein gezelschap. Daarnaast leidt de vrijstelling er toe dat andere bedrijfssectoren en particuliere beleggers ook een regeling willen waarmee ze fiscaalvriendelijk kunnen schenken en vererven.

"Is de BOR dan nergens goed voor?", vraagt de krant zich af. "Dat nou ook weer niet", luidt het antwoord. "In het binnenland verstoort de regeling de economie, doordat de ene ondernemer zijn bedrijf praktisch in de schoot geworpen krijgt, terwijl de ander daarvoor kosten moet maken. Maar ten opzichte van sommige andere landen is de situatie omgekeerd. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden heffen helemaal geen belasting als bedrijven overgaan naar de volgende generatie. Nederlandse familiebedrijven lopen tegen een ernstig concurrentienadeel aan als de vrijstelling in Nederland wordt beknot, betogen verdedigers van de BOR."

Lees ook het thema over de De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.

Bron: FD/TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

118

Gerelateerde artikelen