Denemarken wil als eerste land ter wereld de uitstoot van broeikasgassen door vee gaan belasten. De regeringspartijen zijn het daarover eens geworden, maakte klimaatminister Aagaard bekend. De belasting moet vanaf 2030 ingaan en bijdragen aan verduurzaming van de Deense landbouw.

Vooral koeien stoten relatief veel methaangas uit. Het gas ontsnapt als koeien boeren en winden laten en komt dan zo in de atmosfeer terecht. Die uitstoot wordt dus over een aantal jaren belast.

Methaangas is een veel sterker broeikasgas dan CO2: het houdt over een periode van 20 jaar meer dan tachtig keer zoveel warmte vast als CO2. Het verdwijnt wel een stuk sneller uit de atmosfeer.

Over de vergroeningsplannen sloot de regering eerder al een deal met vertegenwoordigers van de landbouwsector, de industrie, vakbonden en een deel van de oppositie. Ook over minder stikstofuitstoot, waterkwaliteit en het planten van bomen zijn afspraken gemaakt. Het akkoord doet daarmee denken aan het 'landbouwakkoord' dat de Nederlandse regering had willen sluiten met andere partijen. Hier liepen de onderhandelingen echter stuk.

De vanuit Nederland opererende True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) noemt het "baanbrekend nieuws". Het samenwerkingsverband pleit namens tientallen organisaties al jaren voor een "eerlijke prijs" voor voedsel, waarin ook milieuschade die voortkomt uit de productie van vlees en zuivel is verwerkt. "Een historisch feit dat in het eerste land ter wereld een belasting op de uitstoot van broeikasgassen zal worden ingevoerd in de landbouw", juicht de organisatie.

Er klinkt ook kritiek. Zo vindt Greenpeace de plannen niet ver genoeg gaan. De rechts-radicale Deense Volkspartij stelt juist dat de belasting de economie zal schaden en het klimaat niet helpt "omdat de Deense CO2-uitstoot minimaal is op een wereldwijde schaal".

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Agro

374

Gerelateerde artikelen