De Dienst Toeslagen gaat zelf voorschotten aanpassen bij het aanvragen van toeslagen, bijvoorbeeld voor de huur, zorg of kinderopvang. De proef gaat in augustus van start onder ruim 12.000 mensen die toeslagen ontvangen. De dienst gaat zelf de toeslagen aanpassen, maar alleen als blijkt dat de gegevens niet langer kloppen. Zo moet worden voorkomen dat mensen hoge bedragen moeten terugbetalen.

Mensen die inkomensondersteuning van de overheid krijgen in de vorm van toeslagen, krijgen dit als voorschot per maand. Maar als iemand bijvoorbeeld minder werkt of juist een hoger inkomen heeft dan in andere maanden, verandert de hoogte van de toeslag. Dit levert vaak vervelende situaties op waarbij mensen achteraf geld moeten terugbetalen aan de overheid. In dat stelsel kon ook het toeslagenschandaal ontstaan: mensen kregen onterecht het stempel 'fraudeur', en moesten vervolgens grote bedragen kinderopvangtoeslag terugbetalen, waar zij wel recht op hadden.

Om deze terugvordering te voorkomen, gaat de Dienst dus kijken of het werkt als zij zelf aanpassingen doen. Als een aanvrager te veel toeslag heeft aangevraagd, krijgen zij hiervan een bericht. Maar "veel mensen reageren hier niet op en passen het voorschot niet aan", aldus Toeslagen in een persbericht. Mensen die onderdeel zijn van de proef krijgen hierover een brief en kunnen de aanpassing van het voorschot "op elk moment" ongedaan maken.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

5

Gerelateerde artikelen