Minister Dijsselbloem van Financiën wil de regels die volgend jaar gaan gelden voor nieuwe hypotheken niet versoepelen. Dit laat hij weten in een vandaag gepubliceerd interview in de Volkskrant. Dijsselbloem vreest de toorn van Brussel.

Aan de roep om af te zien van de verplichting tot aflossing van de hele woninglening in de loop van dertig jaar wil de bewindsman geen gehoor geven. De Eerste Kamer pleitte voor een aflossing van maximaal de helft, oftewel aansluiten bij de regels uit de Gedragscode Hypothecaire Financiering. 'Dat moeten we gewoon niet doen', zegt Dijsselbloem daarover in de Volkskrant.

Dijsselbloem is bang voor een reactie vanuit Brussel als de nieuwe hypotheekrentemaatregelen nu al weer aanzienlijk worden verzacht. In de Volkskrant zegt hij hierover het volgende: 'Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden wéér uit.'

Het Regeerakkoord 'Bruggen slaan' tussen VVD en PvdA waarin ondermeer ook de hypotheekrenteaftrek voor zowel bestaande als nieuwe hypotheekleningen vanaf 2014 wordt beperkt, is door Dijsselbloem tot tweemaal toe gepresenteerd aan begrotingscommissaris Olli Rehn. Het regeerakkoord is goed ontvangen volgens de bewindsman 'omdat het de juiste structurele economische onevenwichtigheden aanpakt, dus op de woningmarkt, arbeidsmarkt en pensioenen.'

Zekerheid voor alles

Het kabinet is ook niet gebaat met nu al weer een herziening van de nieuwe regels. De woningmarkt gaat weer lopen als het vertrouwen wordt hersteld en dat kan ondermeer door langdurige zekerheid te bieden. Ook Dijsselbloem's collega staatssecretaris Weekers benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat er nu duidelijkheid bestaat over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Kopers en bestaande huiseigenaren weten waar ze aan toe zijn. Het kabinet biedt deze duidelijkheid allereerst met het wetsvoorstel herziening fiscale behandeling eigen woning wat in werking treedt op 1 januari 2013. Ten tweede staat er voor volgend jaar een wetsvoorstel gepland wat voorziet in een geleidelijke verlaging van het aftrekpercentage. Als alles goed is treedt dit wetsvoorstel in werking per 1 januari 2014. 'Van dit kabinet zijn geen verdere maatregelen te verwachten'. De woningmarkt wordt zo zekerheid geboden', aldus Weekers.

Motie Essers

Het heeft er echter alle schijn naar dat de onrust op de woningmarkt voorlopig nog niet is verdwenen. De Eerste Kamer is in ieder geval nog niet volledig overtuigd van de fiscale herzieningplannen voor de eigen woning. De Kamer mag dan wel op 18 december hebben ingestemd met de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning, maar daarbij is ook een motie aangenomen van senator Essers van het CDA. Essers vraagt zich namelijk het volgende af: 'Wie garandeert eigenwoningbezitters dat er de komende tien jaar niets meer met de hypotheekrenteaftrek gebeurt?"

In de motie verzoekt Essers de regering om drie mogelijkheden te onderzoeken en hierover eind januari 2013 aan het parlement te rapporteren:

  1. de mogelijkheid van 50% aflossen van de lening voor nieuwe gevallen. De tweede 50% staat dan volgens het lid Essers ter vrije beoordeling van hypotheekgever en hypotheeknemer.
  2. de mogelijkheid om de aflossing over een langere termijn dan de nu gebruikelijke 30 jaar te spreiden.
  3. de mogelijkheid om energiebesparing in de woningvoorraad te stimuleren.

De motie van Essers werd met steun van PVV, VVD, CDA, PvdA en SGP aangenomen.

Versoepeling hypotheekregels wél mogelijk

Ook Vereniging Eigen Huis laat in een reactie weten dat versoepeling van de hypotheekregels wél mogelijk is. Minister Dijsselbloem mag dan wel zeggen dat hij de regels niet kan aanpassen omdat Brussel erop staat dat Nederland de woningmarkt weer in balans brengt, maar volgens beleidsadviseur Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis zijn er wel mogelijkheden om de regels de versoepelen én Brussel tevreden te houden: 'Bijvoorbeeld door de renteaftrek op basis van een fictief annuïtair schema af te bouwen in plaats van het verplicht afsluiten van een annuïteitenhypotheek. Dit biedt ruimte voor meer maatwerk en laat ook ruimte voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Dat kan een oplossing zijn voor starters die aan het begin van hun loopbaan staan en een goede kans maken later meer te gaan verdienen.'

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2012

5

Gerelateerde artikelen