Het Dossier Box 3 is bijgewerkt met een Kamerbrief van staatssecretaris Idsinga (de 'analyse'), toevoegingen aan het wetsvoorstel voor een nieuwe box 3-heffing en een tweetal uitspraken van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

De updates gaan in concreto over het volgende: 

  • Er zijn toevoegingen gedaan aan het wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 die de toenmalige staatssecretaris op 19 juni 2024 bekendmaakte. Toegevoegd is de wijze waarop de belasting over onroerende zaken wordt berekend. Het wetsvoorstel is voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Lees de dossierpagina Toekomstig box 3-stelsel, onderdeel 7. Internetconsultatie wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3.

  • Verder is toegevoegd dat staatssecretaris Idsinga in een Kamerbrief heeft aangegeven dat de invulling van het begrip werkelijk rendement door de Hoge Raad gezien moet worden in de context van tegenbewijs ten aanzien van het forfaitaire stelsel van de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingswet box 3. Dit staat niet in de weg aan een andere vormgeving in de Wet werkelijk rendement box 3. Lees de dossierpagina Toekomstig box 3-stelsel, onderdeel 7. Internetconsultatie wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3.

  • In diezelfde Kamerbrief informeert staatssecretaris Idsinga de Tweede en Eerste Kamer over de eerste bevindingen na de arresten van de Hoge Raad en het proces en tijdpad voor belastingplichtigen. Lees de dossierpagina's Rechtsherstel, onderdelen 2. Totstandkoming Besluit en Wet rechtsherstel box 3 en 9. Lopende procedures en de dossierpagina Overbruggingswetgeving, onderdelen 1. Inleiding en 5. Overige wijzigingen box 3 met ingang van 2023.

  • Verder zijn twee uitspraken van Rechtbank Zeeland-West-Brabant toegevoegd waarin de rechtbank de arresten van de Hoge Raad van 6 juni 2024 meeneemt in de beoordeling en concludeert dat ongerealiseerd rendement ook tot het werkelijk rendement hoort.. Lees de dossierpagina's Rechtsherstel, onderdeel 9. Lopende procedures en de dossierpagina Overbruggingswetgeving, onderdeel 6. Aandachtspunten.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

29

Gerelateerde artikelen