De Duitse regering is van plan werknemers aan te moedigen langer te werken door overuren vrij te stellen van belastingen en premies. Dit staat in de ontwerpbegroting van de Duitse regering die op 17 juli 2024 is gepresenteerd. De begroting wordt nu voorgelegd aan het parlement, waar de financiële plannen kritisch worden beoordeeld. De Bondsdag stemt naar verwachting in november over de financiële plannen.

In totaal wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz bijna 481 miljard euro uittrekken, 8 miljard euro minder dan dit jaar. Verscheidene parlementariërs zijn ongelukkig met de bezuinigingen die minister Christian Lindner van Financiën oplegt. Hij heeft aangestuurd op een streng leenbeleid, ook wel de 'schuldenrem' genoemd. Daarvan werd eerder afgeweken met het oog op de energiecrisis en de coronapandemie. Critici beweren echter dat enige ruimte nodig blijft voor het aanpakken van de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, de transitie naar schone energie en het aanpakken van vergrijzing.

Lindner omschreef het akkoord als het "begin van de economische ommekeer" voor Duitsland. "Met ons initiatief voor groei geven we een belangrijke impuls aan het economisch beleid om Duitsland aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats", zo stelde hij. "Nieuwe manoeuvreerruimte in de begroting kan alleen worden gecreëerd door meer economische groei."

Rolf Mützenich, fractievoorzitter van Scholz' partij SPD, heeft gezegd dat de optie om de schuldenrem op te schorten nog wel op tafel ligt. Lindner heeft die echter herhaaldelijk uitgesloten.

Een departement dat buiten schot blijft bij de bezuinigingen, is Defensie. Dit ministerie krijgt genoeg financiële middelen om ervoor te zorgen dat Duitsland de NAVO-doelstelling haalt. Die stelt dat 2 procent van het bruto nationaal product aan defensie moet worden besteed.

Daarnaast gaat er meer geld naar de bestrijding van kinderarmoede in Duitsland.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

10

Gerelateerde artikelen