Duitsland verlengt een programma waarbij bedrijven hulp kunnen krijgen voor het betalen van salarissen tot het einde van volgend jaar. Met die stap wil de regering in Berlijn voorkomen dat bedrijven werknemers gaan ontslaan tijdens het herstel van de coronacrisis. Dat hebben de leiders van regeringspartijen CDU en SPD dinsdag bekendgemaakt na urenlang overleg.

De loonsteun was oorspronkelijk bedoeld voor een jaar. Met de coronahulp kunnen bedrijven het leeuwendeel van de salariskosten betalen. In juli werden de lonen van circa 5,6 miljoen Duitsers betaald met hulp van de subsidies. In mei ging dat nog op voor 7 miljoen Duitsers, becijferde het economisch onderzoeksinstituut Ifo.

Door de verlenging van het programma kunnen bedrijven personeel in dienst houden, waarmee een ontslaggolf en een forse afname in de consumentenuitgaven wordt voorkomen. Tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 gebruikte Duitsland een vergelijkbaar systeem.

Bij de Duitse vergoedingsregeling voor arbeidstijdsverkorting neemt de overheid in eerste instantie 60 procent van iemands nettoloon voor haar rekening, voor mensen met kinderen zelfs 67 procent. Na enkele maanden gaan de vergoedingspercentages omhoog tot respectievelijk 80 en 87 procent.

Duitsland wordt net als andere Europese landen hard geraakt door de coronacrisis. De economie van de oosterburen is in het tweede kwartaal met meer dan 10 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, werd eind vorige maand al bekend. Het ging om de sterkste krimp voor Duitsland sinds het begin van de metingen in 1970. Volgens de meest recente cijfers bedroeg de werkloosheid in juli 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

13

Gerelateerde artikelen