Donderdag hebben tijdens een officiële plechtigheid op het hoofdkantoor van de OESO in Parijs de eerste negen landen het multilateraal verdrag ondertekend dat implementatie van Pijler 2 mogelijk maakt. Het multilateraal instrument (MLI) stelt landen in staat de zogenoemde Subject to Tax Rule (STTR) efficiënt uit te voeren in bestaande bilaterale belastingverdragen zonder dat er bilaterale onderhandelingen nodig zijn.

De STTR is een onderdeel van het Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting (IF/BEPS) van de OESO en is met name van belang voor ontwikkelingslanden. Het is een van de maatregelen van Pijler 2 om wereldwijd een minimumniveau van belasting te garanderen. Pijler 2 zorgt ervoor dat multinationale ondernemingen met een jaarlijkse omzet van meer dan € 750 miljoen een minimumwinstbelasting van 15% betalen in de jurisdicties waar zij actief zijn. In Nederland is Pijler 2 geïmplementeerd door middel van de Wet minimumbelasting 2024.

De STTR richt zich specifiek op gevallen waarbij in een belastingverdrag een verlaagd tarief voor uitgaande betalingen is afgesproken, maar waarbij deze betalingen laag worden belast in het land van de ontvangende entiteit. (Ontwikkelings)landen mogen – in afwijking van de in de in een belastingverdrag afgesproken afbakening van heffingsrechten – meer (bron)belasting heffen over bepaalde betalingen als het andere verdragsland waar de betaling wordt ontvangen deze onderwerpt aan een statutair VpB-tarief dat lager is dan 9 procent.

Het gaat om rente-, royalty- en andere betalingen (zoals vergoedingen voor dienstverlening) die worden betaald tussen verbonden personen (met name groepsmaatschappijen binnen dezelfde multinational).

De landen die hebben ondertekend zijn Barbados, Belize, Benin, Kaap Verdië, de Democratische Republiek Congo, Indonesië, Roemenië, San Marino en Turkije. Verder hebben de volgende 10 landen de intentie uitgesproken om te ondertekenen: België, Bulgarije, Costa Rica, Mongolië, Portugal, Senegal, Seychelles, Thailand, Oekraïne en Oezbekistan.

Tekst en toelichting van het multilateraal verdrag staan op de website van de OESO.

Bron: OESO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

347

Gerelateerde artikelen