De Belastingdienst kent volgens de Landelijke Cliëntenraad (LCR) ingewikkelde regels voor vrijwilligers. Er zijn drie aparte maximum bedragen, verschillende soorten vergoedingen en de spelregels zijn moeilijk te begrijpen. Het Nibud heeft op verzoek van de LCR doorgerekend of mensen dit in hun portemonnee kunnen voelen. De uitkomsten vindt de LCR schokkend.
Het effect van de belastingregels op de vergoeding van vrijwilligers zijn fors, zo blijkt uit de Nibud-berekening. Bij een kleine overschrijding van de vergoeding wordt er al gekort op een uitkering en dat scheelt al snel een flink bedrag voor wie het niet zo breed heeft. Ook voor andere lage inkomens zijn er gevolgen als ze een te hoge vergoeding krijgen omdat ze dan extra belasting moeten betalen en lagere toeslagen krijgen.
De Belastingdienst stelt grenzen aan bedragen die vrijwilligers mogen ontvangen. Er is een verschil tussen een 'vrijwilligersvergoeding' en een 'onkostenvergoeding'. Tegenover de laatste vergoeding moeten kosten staan die iemand echt heeft gemaakt. De eerste vergoeding dekt de tijd en moeite die vrijwilligers investeren.
Aan losse onkostenvergoedingen (zonder dat iemand een vrijwilligersvergoeding krijgt) zitten geen grenzen, aan vrijwilligersvergoedingen wel. Ook vrijwilligersvergoedingen hebben samen met onkostenvergoedingen een maximum. Dat is volgens de LCR al ingewikkeld, maar de grensbedragen zijn nog veel lastiger: 5 euro per uur, 180 euro per maand en 1800 euro per jaar.
Het Nibud heeft berekend dat iemand met een bijstandsuitkering die 1 euro te veel aan een vrijwilligersvergoeding ontvangt - eventueel samen met een onkostenvergoeding - het maximum bedrag plus die ene euro moet terugbetalen. Dat is een jaar lang 150 euro per maand. Het (onbedoeld) overschrijden van de maximum bedragen heeft ook grote gevolgen voor toeslagen en de kwijtschelding van lokale belastingen.
De LCR noemt de regels oneerlijk en onduidelijk, vooral omdat de Belastingdienst onkostenvergoedingen, zoals een reiskostenvergoeding, bij de vrijwilligersbijdrage optelt en aanmerkt als inkomen. Daarom gaan veel vrijwilligers al snel over de vrijstelling heen.
"De ingewikkelde regels zorgen bij veel mensen voor stress. De LCR heeft al gezien dat enkele eigen raadsleden die hun werk vrijwillig doen, zijn gestopt. Ze willen geen risico's lopen", zegt LCR-voorzitter Koşer Kaya. "Dat is om financiële redenen. Je ziet dat mensen ook echt worden geraakt. Ze deden iets waarvoor ze werden gewaardeerd. Dat valt weg en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van zo'n regeling."
Het Nibud-rapport is te downloaden op de website van de LCR.
Bron: LCR/RTL
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Toeslagen en zorgverzekeringswet