In december 2005 wist de fiscale opsporingsdienst FIOD al dat Nederland en vijf andere landen ernstig werden benadeeld door banken en handelaren die op grote schaal ten onrechte dividendbelasting terugvroegen.

Dat blijkt uit een Powerpoint-presentatie van de FIOD, die Follow the Money (FTM) in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur. Wereldwijd bedroeg de schade door dit dividendstrippen volgens de FIOD vermoedelijk toen al enkele miljarden.

Onduidelijk is wat de FIOD en de Belastingdienst met deze informatie hebben gedaan. Vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht kan de Belastingdienst niet zeggen of er informatie met buitenlandse zusterdiensten is gedeeld. Uit The Cumex Files, die in handen zijn van een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten waarvan FTM deel uitmaakt, blijkt in elk geval niet dat Nederland informatie over dividendstrippen heeft gedeeld.

The Cumex Files publiceerden vorig jaar de resultaten van een grootscheeps onderzoek waarin werd gesteld dat Europese belastingdiensten jarenlang voor tientallen miljarden euro's zijn opgelicht of gedupeerd door groepen bankiers, handelaren en hedgefondsen. Zij zouden via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting plegen.

Zover bekend is er in Nederland slechts over een zaak geprocedeerd met illegaal dividendstripping als onderwerp.

Bron: FTM/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen