Het ligt voor de hand dat de belangstelling van fiscaal advocaat Mieke Lavreysen vooral uitgaat naar de formeelrechtelijke artikelen in het Weekblad. Daarnaast geeft zij blijk van haar sympathie voor empirisch onderzoek. "Deze onderzoeksmethode kan mijns inziens nieuwe (en soms verrassende) kennis toevoegen in de fiscale praktijk en wetenschap."
Hoe lang lees je het Weekblad?
"Tijdens mijn studie fiscaal recht kwam ik voor het eerst in aanraking met het Weekblad. In eerste instantie doordat artikelen werden voorgeschreven als verplichte literatuur voor bepaalde vakken en later tijdens het schrijven van mijn scriptie, waarbij met name de digitale versie van het Weekblad (via Kluwer Navigator) een zeer nuttige informatiebron was. Sinds ik als advocaat werk lees ik het Weekblad wekelijks digitaal. Sommige artikelen 'scan' ik snel, terwijl ik andere artikelen, die goed bij mijn praktijk aansluiten of anderszins mijn interesse wekken, woord voor woord lees. Met name de formeelrechtelijke artikelen lees ik graag."
Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Hoewel ik geen uitgesproken favoriet artikel heb, blijven verschillende artikelen mij wel bij vanwege bijvoorbeeld de specifieke inhoud of onderzoeksmethode. Een mooi voorbeeld van het eerste is 'Het procesdossier' van Prof. mr. G.J.M.E. de Bont (WFR 2020/224). In het artikel onderzoekt De Bont op welke wijze het procesdossier dient te worden gevuld teneinde de rechten van de belanghebbende te waarborgen in combinatie met een proceseconomische afwikkeling van de procedure.
Daarnaast vind ik het leuk dat er af en toe artikelen verschijnen waarbij verwezen wordt naar empirisch onderzoek door de auteur(s). Zie bijvoorbeeld 'Een analyse van gepubliceerde Advance Pricing Agreements en verzoeken daartoe onder de herziene Nederlandse rulingpraktijk' van K.C.B.A. Bolink MSc en Mr. M.F.A. Jacobs (WFR 2021/218) en 'Een tweeluik over het ongemotiveerd afdoen van zaken door de belastingkamer van de Hoge Raad' van M.D.C. Gomes Vale Viga MSc en mr. H. Mezouar (WFR 2021/206 en WFR 2021/212). Empirisch onderzoek kan nieuwe inzichten brengen. Al is vooraf is niet altijd te voorspellen of deze inzichten praktisch bruikbaar zijn, kan deze onderzoeksmethode mijns inziens nieuwe (en soms verrassende) kennis toevoegen in de fiscale praktijk en wetenschap."
Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
"Veel verschillende onderwerpen komen in het Weekblad aan bod, waardoor het bijdraagt aan de 'allround' ontwikkeling van fiscalisten. Het heeft toegevoegde waarde dat auteurs uit verschillende 'hoeken' van de fiscaliteit komen (bijvoorbeeld de belastingadviespraktijk, wetenschap en Belastingdienst), waardoor onderwerpen in het Weekblad vanuit verschillende perspectieven belicht worden.
Bovendien is het Weekblad een zeer praktisch naslagwerk, via Kluwer Navigator is het eenvoudig artikelen in het Weekblad te vinden die relevant kunnen zijn voor bijvoorbeeld het in context plaatsen van nieuwe jurisprudentie, of bij de behandeling van een zaak."
Heb je een advies aan het Weekblad?
"Allereerst wil ik zeggen "ga zo door!". Ik vind namelijk dat het Weekblad het erg goed doet. Wat een leuke toevoeging zou kunnen zijn is een wekelijkse podcast, waarin bijvoorbeeld een aantal artikelen uit het vakblad of enkele actualiteiten aan bod komen. Dat biedt op een laagdrempelige en moderne manier toegang tot interessante fiscale onderwerpen die in het Weekblad besproken worden."
-------------------------
Tot nu toe zijn in deze reeks interviews gepubliceerd met:
- Fiscalist lokale belastingen Mariam Koubia
- Belastingadviseur Birgitta van Antwerpen
- Bedrijfsfiscalist Ibrahim Ahmed
- Belastingdienstmedewerkster Hoai-Thu Vu Dinh
- Belastingadviseur Gijs Steverink
- Fiscaal studente Nicole Lew-Jen-Tai
- Fiscaal advocaat Danny Braakman
- Zelfstandig adviseur lokale belastingen Leendert Jan Boone
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar
Rubriek: Belastingrecht algemeen