Vanwege de Stichting Fiscaal Recht EUR is prof.mr.dr. Walter de Wit (1962) onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar Internationaal en Europees douanerecht. De Wit is sinds 1989 partner bij Ernst & Young. Hij studeerde Fiscaal Recht in Leiden en is in 1997 gepromoveerd aan de UvA op de verhouding tussen nationale milieuheffingen en het Europese recht. Hij was als universitair docent verbonden aan diezelfde universiteit. De Wit woont in Driebergen, is getrouwd en heeft drie zoons (14, 13 en 11).

Is de Erasmus Universiteit een nieuwe omgeving voor u?

"Nee, ik ben al vijf jaar gastdocent van de postmaster Douane bij de Stichting Europese Fiscale Studies (EFS). Verder ben ik module manager van de gloednieuwe multidisciplinaire Master in Customs & Supply chain compliance. Deze opleiding is een samenwerking tussen DelftTopTech, de TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam."

Gaat u een koppeling maken tussen uw werk bij EY en uw hoogleraarschap?

"Ervaringen uit de adviespraktijk kun je regelmatig wetenschappelijk benutten. Problemen met wetgeving merk je vaak pas als je er in de praktijk mee werkt. Ook voor het doceren is mijn ervaring een voordeel. Als je praktijkvoorbeelden kunt noemen, gaat het recht veel meer leven voor studenten; je plaatst de leerstof in een kader."

Bent u van plan samenwerkingen aan te gaan binnen ESL?

"Het is nog wat vroeg om daarover te praten, maar wie weet kan de vakgroep Fiscaal recht een brug slaan met Privaatrecht, voor de LL.M. Maritime & Transport Law. Dat onderwerp heeft uiteraard veel raakvlakken met Douanerecht."

Waar ziet u zichzelf over vier jaar?

"Ik wil graag een goede leerstoel Internationaal en Europees douanerecht neerzetten. Hopelijk kunnen we meer medewerkers aantrekken, zoals promovendi. Het zou prachtig zijn als deze leerstoel een actieve bijdrage gaat leveren aan het wetenschappelijk onderwijs en aan wetenschappelijke en maatschappelijke discussies."

Van 2004 tot half 2007 werkte u bij de Hoge Raad als advocaat-generaal. Waarom bent u daar weggegaan?

"Het was een geweldige kans om bij de Hoge Raad aan de slag te gaan, maar het kwam achteraf gezien iets te vroeg. Ik was nog jong, net veertig. Ook was het werk vrij individualistisch. Ik miste de dynamiek van het bedrijfsleven. Na 3,5 jaar ben ik daarom teruggekeerd naar mijn oude baan bij EY. Toch is die ervaring bij de Hoge Raad absoluut een verrijking geweest van mijn loopbaan en heb ik het daar uitstekend naar mijn zin gehad."

Wist u al vroeg dat u rechten wilde studeren?

"Nee, ik wilde eerst geneeskunde doen. Maar ik werd uitgeloot, mijn schoolresultaten waren niet enorm indrukwekkend. Ik koos vervolgens voor Recht, omdat daarmee zoveel mogelijk is. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt waren ook goed. Die studie bleek mij toen ineens heel goed te liggen. Het was in feite een blessing in desguise dat ik was uitgeloot voor medicijnen."

Hoe ziet een typische weekenddag eruit voor u?

"Ik ben coach van het hockeyteam van mijn jongste zoon, dus op zaterdag sta ik hard roepend langs de lijn. Ik ben niet zo"n typische "schreeuwouder", ik geef de spelers goede, individuele aanwijzingen. Verder zijn er in het weekend de boodschappen, de hond die naar buiten wil, ik golf af en toe en ik luister muziek. Rockmuziek, zoals "Wilco" en "Radiohead"."
 

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

1

Gerelateerde artikelen