De Europese Commissie sleept Spanje, Cyprus, Polen en Portugal voor de rechter omdat deze EU-landen Pijler 2 nog niet hebben omgezet naar nationale wetgeving.

Pijler 2 is een Europese richtlijn van 15 december 2022 die een wereldwijd minimumbelastingniveau voor multinationals en grote binnenlandse groepen in de Unie moet waarborgen. Alle EU-lidstaten moesten de wetten die nodig zijn om te voldoen aan de Pijler 2-richtlijn uiterlijk op 31 december 2023 in werking laten treden en de tekst van die maatregelen aan de Commissie sturen. Deze maatregelen zijn van toepassing op de fiscale jaren die beginnen op 31 december 2023.

Tot op heden hebben vrijwel alle EU-lidstaten aan deze verplichtingen voldaan. Spanje, Cyprus, Polen en Portugal hebben echter nog steeds geen nationale uitvoeringsmaatregelen bekendgemaakt.

Pijler 2 moet de 'race to the bottom' beperken waarbij landen elkaar beconcurreren met lage vennootschapsbelastingtarieven. De winst van de grote multinationals met een jaarlijkse omzet van ten minste € 750 miljoen wordt belast tegen een minimumtarief van 15 procent. De Commissie beschouwt de implementatie van de Pijler 2-regels als een prioriteit omdat het de erosie van de belastinggrondslag en winstverschuiving tegengaat.

Bron: Europese Commissie

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Minimumbelasting, Europees belastingrecht

7

Gerelateerde artikelen