Door trage besluitvorming over het Europese plan om een digitale belasting in te voeren voor techreuzen als Google en Facebook zouden elf van de 28 lidstaten overwegen nationale maatregelen door te voeren.

Dat blijkt uit een document van de Oostenrijkse voorzitter van de Raad van de Europese Unie waar persbureau Reuters de hand op heeft weten te leggen. Hier staat ook in dat de Europese ministers van Financiën voor het eind van dit jaar overeenstemming moeten hebben bereikt over de digitale belasting die de EU wil heffen.

In maart dit jaar lanceerde de Europese Commissie een plan om grote internetbedrijven en digitale platforms drie procent belasting over de digitale omzet te laten betalen in de landen waar hun gebruikers zitten, al zijn die bedrijven daar zelf niet gevestigd. Het plan leidt tot onenigheid. Grote landen als Italië en Frankrijk zijn voor omdat zij naar eigen zeggen miljoenen euro's aan belastinginkomsten mislopen omdat grote digitale bedrijven belasting betalen in EU-lidstaten met een lager belastingtarief. Kleinere landen waaronder Nederland zien echter veel nadelen in een Europese regeling en wachten liever op een wereldwijde oplossing die de OESO heeft geinitieerd. Er is ook fiscale kritiek op het plan.

In het document staat verder dat de Oostenrijkse voorzitter stelt dat de nationale plannen voor een digitale belasting risico's opleveren voor de gemeenschappelijke markt in de EU. De voorzitter roept de EU-lidstaten dan ook op om tot een uniforme aanpak te komen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen