Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager noemt de uitspraken van het Europese Hof van Justitie over Apple en Google "een grote overwinning voor de Europese burgers en voor belastingrechtvaardigheid". Het Hof heeft dinsdag gevonnist dat de Europese Commissie beide techbedrijven terecht hoge boetes heeft opgelegd. De uitspraken tonen volgens Vestager aan dat "zelfs de machtigste technologiebedrijven ter verantwoording geroepen konden worden. Niemand staat boven de wet", zei de Eurocommissaris tijdens een persconferentie.

Apple heeft onterecht staatssteun van Ierland gekregen en moet nu 13 miljard euro aan Ierland terugbetalen, plus 1,2 miljard euro rente, zo heeft de hoogste Europese rechter bepaald. Google moet definitief 2,4 miljard euro boete betalen. De zoekmachine kreeg die geldstraf in 2017 door de Europese Commissie opgelegd om vermeend machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst. Ook in deze zaak heeft het Hof geoordeeld dat de boete terecht was.

"Vandaag is een stap voorwaarts. En het is bemoedigend voor ons om meer te doen", zei Vestager. "De Commissie zal haar werk voortzetten op het gebied van schadelijke belastingconcurrentie en agressieve belastingplanning."

De onderzoeken door de Europese Commissie naar staatssteun of belastingvoordelen aan internationale bedrijven hebben volgens Vestager de afgelopen jaren al geleid tot ander beleid in de lidstaten, waaronder Nederland. "In Nederland is het beleid omtrent belastingregelingen veranderd. Sinds 2019 heeft Nederland wetgeving aangenomen om het gebruik van lege vennootschappen om belastingen te ontwijken of te ontduiken tegen te gaan", zei Vestager.

Maar er moet nog meer gebeuren. "Agressieve belastingplanningspraktijken zijn nog steeds wijdverbreid." Zo heeft Nederland de belastingregelgeving voor internationale multinationals nog niet op orde, zei ze. Dat geldt ook voor Ierland, België en Luxemburg, zei Vestager.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Europees belastingrecht

282

Gerelateerde artikelen