De Europese Commissie stapt naar het Europees Hof van Justitie om de fiscale vrijstelling voor het gereglementeerde spaarboekje in Belgiē aan te vechten. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Een gereglementeerd spaarboekje moet aan strenge voorwaarden voldoen maar de rente erop is deels vrijgesteld. Bij andere type spaarrekeningen is dat niet het geval. 

De belastingvrijstelling op de gereglementeerde spaarrekening geldt voor rente tot 1.020 euro per persoon. Op het bedrag daarboven geldt 15 procent 'roerende voorheffing'. Op een niet-gereglementeerde spaarrekening geldt geen gedeeltelijke vrijstelling en wordt 30 procent roerende voorheffing gerekend vanaf de eerste eurocent rente.

Omdat de voorwaarden voor de vrijstelling zo specifiek zijn, kunnen buitenlandse banken niet concurreren met Belgische, zo redeneert de Commissie. Dat gaat in tegen het vrij verkeer van diensten. Ook als Belgen hun geld op buitenlandse spaarrekeningen parkeren, zouden hun inkomsten vrijgesteld moeten worden van roerende voorheffing.

Op de Belgische spaarboekjes die gereglementeerd zijn staat zo'n 270 miljard euro, aldus de krant.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

118

Gerelateerde artikelen