Nationale beurswaakhonden zoals de Autoriteit Financiële Markten moeten meer mogelijkheden krijgen om informatie uit te wisselen met belastingdiensten. Zo kunnen de instellingen samenwerken om fraude met bronbelasting op dividend te voorkomen. Dat schrijft het FD naar aanleiding van een rapport van de Esma, de Europese toezichthouder op de financiële markten.

Hoewel het tegenhouden van dividendtrucs vooral afhankelijk lijkt van aanpassing van belastingwetten, meent Esma-voorman Steven Maijoor dat meer samenwerking tussen toezichthouders en belastingdiensten in de hele EU een belangrijke stap zou zijn in het identificeren en afschrikken van oneigenlijke methodes.

Een bekende verschijningsvorm van de gewraakte truc komt erop neer dat beleggers ingehouden dividendbelasting onterecht of meerdere keren terugvragen, terwijl die niet of maar één keer betaald is. Daartoe pompen partijen aandelen in de dagen omstreeks de betaling van het dividend rond. Zo hebben dividendstrippers belastingbetalers voor tientallen miljarden euro’s benadeeld.

In Duitsland heeft een rechter de praktijk als crimineel bestempeld. Bij ABN Amro in Frankfurt zijn invallen geweest in het kader van de 'cum-ex-fraude'. Inmiddels heeft bij onze oosterburen de eerste veroordeling plaatsgevonden. Ook andere Europese landen, zoals Nederland en Denemarken, jagen op oneigenlijk verkregen geld.

In Nederland oordeelde een rechter in mei in hoger beroep dat Morgan Stanley de Belastingdienst een naheffing van zeker € 39 miljoen moet betalen vanwege dividendstrippen, zo meldt de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht

3

Gerelateerde artikelen