De Hoge Raad stelde in een fiscale zaak dat belastingplichtigen moeten worden gewezen op recht op bijstand bij verhoor. Experts verwachten een brede impact van de uitspraak op andere bestuursorganen, zo zeggen zij tegen het FD.

Op 6 september jl. publiceerde de Hoge Raad een beslissing over een zaak die ging over btw-fraude waarbij een Nederlands bedrijf auto’s aan een andere lidstaat leverde met toepassing van het nultarief. De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het hof dat het nultarief terecht was geweigerd maar vond tevens dat de inspecteur de bestuurder bij het geven van de cautie ook had moeten wijzen op het recht op rechtsbijstand.

In het strafrecht is al langer wettelijk verplicht dat verdachten worden gewezen op het recht op bijstand door een advocaat bij verhoren door de politie. In het belastingrecht is dat tot nu toe niet het geval. Verschillende juristen onderstrepen de betekenis van het arrest dat ook buiten de sfeer van de fiscale boetes impact zal hebben. Hoogleraar strafrecht Joep Lindeman van de Universiteit Utrecht wijst er in de krant op dat degene die bijstand verleent in boetezaken van de Hoge Raad niet per se advocaat hoeft te zijn. "Een belastingadviseur mag bijvoorbeeld ook."

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht

383

Gerelateerde artikelen