In 2020 vroeg het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan consultancybureau Ernst & Young (EY) om onderzoek te doen naar de 'uitvoerbaarheid' van een vleesbelasting. Daarbij benadrukte het ministerie 'de complexiteit' van zo'n heffing en moest EY nadrukkelijk niet kijken naar de economische gevolgen, de gedragseffecten, consumptiepatronen en eventuele milieu- of gezondheidseffecten van een vleesbelasting. Dat meldt Follow the Money, dat documenten opvroeg bij het ministerie van Landbouw.

Experts zijn kritisch op de voorgeschreven methode en de opdracht. De vraagstelling is 'sturend, gesloten en slecht geformuleerd'. Ook doet EY in de studie (pdf) die in februari 2021 werd gepubliceerd, meerdere aanbevelingen zonder die grondig te onderbouwen, om ze vervolgens zelf als onuitvoerbaar te bestempelen, aldus FTM.

In juli 2021 onderzocht de Wageningen University and Research eveneens een vleesheffing en concludeerde dat een dergelijke belasting juist wel kan werken als die de duurzame veehouder beloont. Een vleesbelasting kan gunstig zijn voor de natuur, dieren, boeren en de volksgezondheid. Maar het ministerie is voorlopig niet van plan zo'n heffing verder te onderzoeken of in te voeren. 

Bron: FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

461

Gerelateerde artikelen