Uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en advieskantoor RSM blijkt dat 88 procent van de familiebedrijven vreest dat de voorstellen uit de bouwstenennotitie voor een beter belastingstelsel zullen leiden tot minder bedrijfsinvesteringen. Ruim 58 procent van de familiebedrijven verwacht dat het voortbestaan van hun onderneming door de plannen in gevaar komt.
In mei dit jaar presenteerde staatssecretaris Vijlbrief van Financiën het pakket bouwstenen voor een beter belastingstelsel waarin 169 beleidsopties zijn uitgewerkt om het verschil in belastingdruk tussen werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden te verkleinen, belastingontwijking aan te pakken en het stelsel eenvoudiger te maken.
In deze notitie wordt onder meer voorgesteld om belasting te gaan heffen op niet uitgekeerde winsten. Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent van de familiebedrijven het grootste deel van de gerealiseerde winst van de onderneming gebruikt om nieuwe investeringen te doen in hun bedrijf. "De voorgestelde belastingheffing over niet uitgekeerde winsten zal zeker ten koste gaan van de investeringen in hun familiebedrijf", zegt hoogleraar Roberto Flören van Nyenrode.
Bedrijfsopvolgingsregeling
In de bouwstenennotitie worden daarnaast een aantal voorstellen gedaan tot het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregeling. Er wordt voorgesteld om de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting af te schaffen en de vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting eveneens af te schaffen of sterk te verminderen. Bij het volledig afschaffen van beide regelingen is bij het vererven of schenken van de onderneming grofweg 40 procent belasting verschuldigd.
Het onderzoek toont aan dat deze beleidssuggestie slecht uitpakt voor familiebedrijven. 44 Procent van de familiebedrijven zal naar aanleiding hiervan kiezen voor een versnelde bedrijfsoverdracht naar hun opvolger. Ook verwacht 58 procent van de familiebedrijven dat het voortbestaan van hun onderneming in gevaar komt wanneer de verschuldigde belasting na vererving uit de onderneming moet worden gehaald. 56 Procent van de familiebedrijven geeft aan dat een afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling zal leiden tot uitstel van de bedrijfsoverdracht.
Naast bovenstaande onderwerpen gaat het onderzoek ook in op de gevolgen voor familiebedrijven met betrekking tot de voorgestelde vrijstelling voor de erfbelasting, het excessief lenen bij de eigen vennootschap en de stijging van de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op de website van Nyenrode.
Bron: Nyenrode