De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD wil in de toekomst meer gaan samenwerken met landen met een financieel centrum, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Dubai, Singapore en Hongkong. Dat blijkt uit de donderdag bekend gemaakte jaarcijfers over 2019. Regelmatig lopen witwasconstructies via deze landen.

Uit het jaarbericht blijkt verder dat de FIOD in 2019 ruim 800 onderzoeken heeft afgerond tegenover ruim 900 onderzoeken in 2018. De daling in het aantal afgeronde onderzoeken is te verklaren door het feit dat de FIOD zich minder richt op de snelle successen, maar zich meer is gaan richten op het ontdekken van nieuwe manieren van financiële misdaad.

Een deel van de afgeronde onderzoeken is gedaan op verzoek van het buitenland. Daarbij is sprake van een stijging. In 2018 werden nog 230 onderzoeken gedaan op verzoek van het buitenland. In 2019 waren dit 305 onderzoeken.

Witwasconstructies

De FIOD is steeds succesvoller in het zicht krijgen op de bedenkers van financiële fraude en de organisaties die crimineel vermogen witwassen en verbergen. De financiële inlichtingendienst wil specifiek meer met de Verenigde Arabische Emiraten, Dubai, Singapore en Hongkong samenwerken, omdat er regelmatig witwasconstructies via deze financiële centra verlopen.

"Het zijn financiële centra waar veel geld door stroomt. We zien dat daar ook crimineel geld wordt witgewassen", zegt FIOD-directeur Hans van der Vlist tegen het AD. "Dubai, Singapore en Hongkong staan niet voor niets op ons lijstje".

Op dit moment wordt met Dubai onderhandeld over een bilateraal verdrag voor de uitwisseling van justitiële gegevens. Dit verdrag moet het makkelijker maken om informatie te verkrijgen over verdachte personen en bedrijven.

Crypto

De FIOD doet ook steeds meer verzoeken om gegevens aan bitcoin-beurzen, zo meldt het Bitcoin Magazine. Adriaan Ros, persvoorlichter van de FIOD, legt uit hoe de toename te verklaren is: "We zien meer, hebben meer kennis en weten hoe het werkt. Daarom doen we meer onderzoeken naar financiële fraude met crypto." Het magazine stelt dat de focus op bitcoin en andere cryptomunten een bewuste keuze is van de FIOD. "Sterker nog, het is een van de prioriteiten van de FIOD."

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

14

Gerelateerde artikelen