
Sinds 1 januari dit jaar krijgen Duitsers overal verplicht een bonnetje mee van hun aankopen. Dat moet belastingontduiking tegengaan, maar leidt vooral tot frustratie. In België lopen voetbalclubs tegen de lamp omdat ze geen btw betalen over gratis verstrekte drankbonnen aan jeugdspelers.
In Duitsland manipuleren ondernemers soms hun elektronische kassa en dat betekent dat de overheid belasting misloopt. Naar schatting van de Duitse rekenkamer loopt de overheid op die manier jaarlijks zo’n 10 miljard euro mis. Via speciale software zouden de eigenaren van die kassa’s gegevens over transacties weg kunnen laten, of juist toevoegen.
Een van de maatregelen om dat tegen te gaan, zijn bonnetjes. Daarmee moeten ondernemers bewijzen dat een transactie klopt. De plicht om bonnen te bewaren, werd daarom opgenomen in een wet. Maar lang niet iedereen ziet het nut daarvan in. "Bureaucratisch en milieuonvriendelijk", concludeert detailhandelvereniging Handelsverband Deutschland (HDE).
Duitsland is overigens niet het enige land met een bonnenplicht. In landen zoals Oostenrijk en België bestaat die verplichting al langer. In Nederland zijn geen wetten of plannen voor een dergelijke bonnenplicht, zo meldt RTL Z.
Voetbalclubs
Bij onze zuiderburen wankelt FC Duffel na een monsterboete door de fiscus, onder meer wegens het niet-betalen van btw op gratis drankbonnen. Vorig jaar liepen 85 sportclubs tegen de lamp. Dat schrijft het Belgische dagblad De Standaard. In België krijgen jeugdspelers na afloop van de wedstrijd vaak een bonnetje waarmee ze in de kantine een drankje naar keuze kunnen bestellen. Weinig clubs weten dat over die gratis drank btw moet worden betaald.
Het Antwerpse FC Duffel, actief in de tweede amateurklasse, kreeg na een recente fiscale controle een megaboete van tienduizenden euro’s omdat de club de btw niet betaalde over de gratis drank aan scheidsrechters, aangesloten leden en vrijwillige medewerkers. Vorig jaar vond bij 133 Belgische sportclubs een btw-controle plaats waarvan het gros - 85 sportclubs, waaronder 32 voetbalclubs - een boete kreeg vanwege een inbreuk op de btw-wetgeving, aldus de krant.
Bron: RTL Z/De Standaard
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht