Belastingadviseur Frank B. heeft zijn vroegere cliënt DJ Headhunterz nooit aangezet tot belastingfraude. Dat zei B.'s advocate Annabel Vissers vrijdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam. De internationaal vermaarde deejay had de fiscalist daar gedagvaard vanwege de enorme financiële schade die hij zou hebben geleden door adviezen van B.

De FIOD viel in maart het kantoor en de woning van B. binnen. Aanleiding was de verdenking dat hij Nederlandse muzieksterren - onder wie deejays - op papier naar belastingparadijzen liet verhuizen om belasting te ontduiken. Een van hen was Willem Rebergen, bekend als Headhunterz. Die wil tonnen schadevergoeding zien van B. en twee van diens voormalige werkgevers.

De fiscalist zou de internationaal werkende Rebergen onder meer een Cypriotische vennootschap hebben laten oprichten om inkomsten buiten het zicht van de Nederlandse fiscus te houden. ,,Daarbij moesten de banden met Nederland zoveel mogelijk worden doorgesneden om de indruk te wekken dat hij hier niet meer woonde", aldus advocaat Jurriaan Zee van de deejay. Die was zelf voor een optreden in Wenen.

B. ontkent alle beschuldigingen. Volgens Vissers heeft hij Rebergen gewezen op de fiscale voordelen van emigratie en voelde de deejay daar aanvankelijk ook voor. ,,Het advies was inhoudelijk goed en in strijd met geen enkele wet, evenmin als de daartoe opgerichte constructie dat was. Dat Rebergen het advies niet opvolgde en in Nederland bleef, staat daar los van." Ook een van B.'s vroegere werkgevers onderstreepte dat van beroepsfouten of schending van de zorgplicht geen sprake is.

De fiscalist - bijna geruïneerd, sprak hij emotioneel - is nog niet gehoord door de FIOD. Volgens zijn raadsvrouw blijkt uit stukken van justitie dat die in actie is gekomen nadat Rebergen en zijn tweede advocaat Oktay Düzgün daar zelf over B. hadden verteld.

Düzgün noemde dat onzin. Hij zei ook dat Rebergen nooit heeft willen emigereren. De deejay stopte zelf de samenwerking met B. en stapte daarna naar de fiscus. De gesprekken over naheffingen - onderdeel van de schade, aldus Düzgün - lopen nog.

De uitspraak is op 15 augustus.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Strafrecht

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

Carrousel: Carrousel

14

Gerelateerde artikelen