De Belastingdienst verstuurt ieder jaar een brief naar mensen om ze erop te wijzen dat zij recht hebben op een belastingteruggaaf. De respons op deze brief is over het algemeen laag. Daarom gaat de Belastingdienst mensen niet alleen nabellen om hen te wijzen op de teruggaaf, maar verstuurt de dienst naar een kleine testgroep ook een contactkaartje, in plaats van een herinneringsbrief.
Door een kaartje te sturen, wil de dienst ook burgers bereiken die de gebruikelijke blauwe envelop dichtlaten. Het kaartje vraagt de ontvanger om de Belastingdienst te bellen. Een medewerker kan dan persoonlijk uitleg geven en wellicht – als iemand daar voor openstaat - een afspraak maken om te helpen bij het doen van aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023. Een aangifte is immers nodig om de teruggaaf te kunnen bepalen. Dat kan tot 5 jaar terug.
Er gaan twee varianten van kaartjes op de bus: een regulier, open kaartje (vergelijkbaar met een ansichtkaart) en een gesloten kaartje met sluitzegel. De Belastingdienst wil namelijk testen welke vorm het beste werkt. Beide varianten bevatten een QR-code die bewijst dat het kaartje echt van de Belastingdienst is. De eerste kaartjes die worden verstuurd, zijn de gesloten kaarten. Die vallen vanaf 9 januari 2025 op de mat. De verzending van de open kaartjes vindt plaats rond 13 januari 2025.
Hieronder staat een voorbeeld van een open contactkaartje:
Vorig jaar hebben bijna 425.000 mensen een brief van de Belastingdienst ontvangen dat zij vermoedelijk recht hebben op belastingteruggave over 2023.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting