De Belastingdienst heeft twee jaar extra tijd nodig om een model te bouwen voor de invoering van een CO2-heffing in 2025 in de glastuinbouw. Bij een andere mogelijke maatregel voor de glastuinbouw (ETS2) wil de Tweede Kamer duidelijkheid. Dat meldt het vakblad Groente en Fruit (GFActueel).

Naast het geleidelijk afschaffen van voordelen in de energiebelasting en subsidie-instrumenten introduceerde het vorige kabinet in het Belastingplan 2024 een fiscale CO2-heffing voor de glastuinbouw die per 1 januari 2025 zou moeten ingaan. In het Belastingplan 2025 zijn enkele verbeteringen aangebracht in dit wetsvoorstel.

De Belastingdienst gaat dat uitvoeren, maar deze extra taak legt druk op het functioneren van de fiscus. Daarom is besloten tot een uitstel van de inning van de heffing tot 2027. Dit zou betekenen dat pas in 2027 afgerekend kan worden met bedrijven die meer CO2 uitstoten dan de afgesproken norm. Voor glastuinbouwbedrijven is de consequente dat ze hiervoor middelen opzij moeten zetten via een voorziening op de balans. Dat kan wel rentevrij, zo schrijft het vakblad.

Bron: GFActueel

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Prinsjesdag 2024, Prinsjesdag 2023, Agro

9

Gerelateerde artikelen