De Belastingdienst verstuurt op 21 en 22 augustus 2024 een brief aan ongeveer 52.000 belastingplichtigen voor wie de termijn voor het opleggen van een box 3-aanslag over 2021 dreigt te verjaren. Zij hebben beleggingen of andere bezittingen aangegeven over 2021. In de definitieve aanslag 2021 die zij dit jaar ontvangen, kan de Belastingdienst nog geen rekening houden met de box 3-arresten van de Hoge Raad. Vanaf 6 september 2024 krijgt een volgende groep belastingplichtigen deze brief.

Eerder werden deze aanslagen aangehouden in afwachting op duidelijkheid van de Hoge Raad over de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingswet box 3. In juni 2024 heeft de Hoge Raad in meerdere uitspraken duidelijkheid gegeven en geoordeeld dat het werkelijk rendement moet worden belast wanneer dat lager is dan het forfaitair rendement. Een uitleg over de betreffende uitspraken staat in het Dossier Box 3, pagina's Rechtsherstel.

Omdat de aanslagtermijn van drie jaar voor het belastingjaar 2021 in veel gevallen eind 2024 afloopt, kan de Belastingdienst niet langer wachten met het opleggen van deze aanslagen. In deze aanslagen kunnen de uitspraken van de Hoge Raad niet verwerkt worden. De Belastingdienst legt in de brief uit wat dit voor de betrokken belastingplichtigen betekent en wat ze kunnen doen als ze het niet eens zijn met de aanslag.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

240

Gerelateerde artikelen