Een ondernemer die in een samenwerkingsverband btw-aangiften doet voor drie andere mensen komt in de (inlog)problemen wanneer het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst, waar hij altijd de btw-aangiften in deed, per 1 juli jl. is gestopt. Na een klacht bij de Nationale ombudsman stelt de ombudsman vast dat de dienst sneller en voortvarender de ondernemer te hulp had kunnen schieten.

De zaak verloopt als volgt. De ondernemer moet na sluiting van het ondernemersportaal in juli btw-aangiften doen op het nieuwe portaal via e-herkenning. Het lukt hem echter niet om de e-herkenning te gebruiken omdat het btw-nummer op naam staat van het samenwerkingsverband en de e-herkenning moet worden aangevraagd op persoon. Bovendien moet hij in het oude systeem zijn overleden moeder als contactpersoon vervangen door zijn eigen naam. Het contact hierover met de Belastingdienst loopt stroef.

De ondernemer blijft wekenlang contact zoeken met de Belastingdienst en belt ze regelmatig, maar krijgt van de dienst geen schriftelijke bevestiging van een oplossing voor zijn problemen. De ondernemer is bang voor boetes als hij niet op tijd de btw-aangiften kan doen en besluit ten einde raad om een klacht in te dienen bij de ombudsman. Die helpt hem door de Belastingdienst om een oplossing te vragen. Uiteindelijk krijgt de ondernemer na druk van de ombudsman een uitgebreide brief van de Belastingdienst waarmee zijn problemen worden opgelost.

De ombudsman oordeelt over de gang van zaken dat het voor de ondernemer prettiger was geweest om de afspraken en oplossingen ook eerder al schriftelijk te ontvangen: "Dat had voor meer duidelijkheid en een soepelere communicatie geleid."

Bron: Nationale Ombudsman

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

43

Gerelateerde artikelen