Met ingang van 1 januari 2025 veranderen de regels van de kleineondernemersregeling (KOR). Ook wordt het mogelijk om de KOR aan te vragen in andere EU-landen: de EU-KOR. In de komende weken ontvangen circa 300.000 ondernemers die deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR) een brief hierover van de Belastingdienst.

Voor de KOR zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

  • De verplichte deelnameperiode van 3 jaar komt te vervallen. Op dit moment geldt dat KOR-deelnemers met een omzet van maximaal € 20.000 per kalenderjaar verplicht 3 jaar moeten deelnemen. Die verplichte deelnameperiode vervalt per 1 januari 2025. Voor ondernemers in de KOR wordt het dus mogelijk om zich op elk moment af te melden.

  • Opnieuw aanmelden voor de KOR kan sneller. Als iemand zich als ondernemer opnieuw wil aanmelden voor de KOR, dan hoeft diegene niet meer 3 jaar te wachten voor een nieuwe deelname. Vanaf 1 januari 2025 gaat deze zogenoemde uitsluitingsperiode alleen nog om de rest van het kalenderjaar waarin de ondernemer zich had afgemeld, en het kalenderjaar daarop.

  • Aan- of afmelden in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vanaf 1 oktober 2024 wordt aan- of afmelden voor de KOR eenvoudiger en sneller, in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  • Deelname KOR eindigt voor buitenlandse ondernemers. Is een ondernemer niet in Nederland gevestigd, maar heeft hij hier wel een vaste inrichting voor de btw én staat hij geregistreerd voor de KOR, dan mag hij vanaf 1 januari 2025 niet meer deelnemen aan de KOR.

Nieuw: EU-KOR

Tot 1 januari 2025 kunnen ondernemers die zijn gevestigd in Nederland alleen de KOR in Nederland toepassen. Met de EU-KOR kan de ondernemer vanaf 1 januari 2025 ook een btw-vrijstelling krijgen voor één of meer EU-landen waar hij zakendoet. Een deelnemer aan de EU-KOR in bijvoorbeeld Frankrijk, België en Italië krijgt een btw-vrijstelling in deze drie landen. Maar hij kan er ook voor kiezen om alleen in bijvoorbeeld België aan de EU-KOR mee te doen. Dan krijgt hij alleen in België een btw-vrijstelling.

Met de EU-KOR berekent de ondernemer geen btw aan zijn klanten in andere EU-landen. Ook trekt hij daar geen btw af, ook niet voor kosten die hij voor zijn leveringen heeft gemaakt. En hij betaalt geen btw aan de belastingdienst van het land waar hij zakendoet. De ondernemer hoeft daar dus geen btw-aangifte te doen. Daarnaast moet hij elk kwartaal een opgaaf kwartaalomzet bij de Nederlandse belastingdienst indienen. Dat is een overzicht van de omzet die hij in een kwartaal in de hele EU heeft behaald.

Voor deelname aan de EU-KOR geldt een aantal voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld de hoofdvestiging van de onderneming in Nederland zijn gevestigd. Een andere voorwaarde is de maximale jaaromzet van € 100.000 (in alle EU-landen, inclusief Nederland). Ook moeten deelnemers aan de EU-KOR zich houden aan de nationale omzetgrens van het EU-land waar ze de btw-vrijstelling willen toepassen.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Focus: Focus

2002

Gerelateerde artikelen