Vanwege COVID-19 werken veel mensen al maanden thuis. Het ziet er naar uit dat dit voorlopig ook zo blijft. De thuiswerkplekken zijn voor veel werknemers verre van ideaal, los van de extra kosten die ze maken. Vakbond FNV pleit daarom voor een thuiswerkregeling.

De komende tijd staan diverse CAO-onderhandelingen op de agenda. Een goed moment om een thuiswerkregeling af te dwingen. In de thuiswerkregeling moeten volgens FNV zaken geregeld worden als privacy, recht op thuiswerken en vergoedingen.

Werknemers maken kosten die vaak niet worden vergoed, voor bijvoorbeeld koffie en printervullingen, maar ook voor bureaustoelen en computeraccessoires. Dit terwijl de werkgever veel kosten bespaart, zoals reiskosten, schoonmaakkosten en kosten voor elektriciteit. Nu de thuiswerksituatie voortduurt, wordt het volgens FNV tijd dat hier een regeling voor wordt getroffen.

De werkgever is en blijft verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden, ook nu mensen thuiswerken. Daarom moet er een regeling komen. Het kabinet heeft opgeroepen om in ieder geval tot 1 oktober 2020 thuis te blijven werken, maar veel bedrijven en instanties hebben al aangegeven hun kantoren in ieder geval tot 1 januari 2021 gesloten te houden.

De thuiswerkregeling die het FNV voor ogen heeft, betreft volgens een artikel van RTL Nieuws maatwerk per sector, omdat per sector andere afspraken gelden. Naast het recht om thuis te werken, ziet het FNV ook graag dat een recht om op kantoor te werken wordt vastgelegd.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

1

Gerelateerde artikelen