FNV wil dat in de wet wordt vastgelegd dat werknemers niet-essentiële telefoontjes of e-mailtjes van de baas buiten werktijd mogen negeren. Dat pleidooi doet de vakbond na het in werking treden van een soortgelijke wet in Australië. Ook Frankrijk nam zo'n wet aan. "Het is belangrijk dat werknemers grip en autonomie hebben over hun werk- en rusttijd en privé", betoogt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

De bond verwijst naar een initiatiefwetsvoorstel dat GroenLinks-PvdA eerder heeft ingediend. De behandeling daarvan ligt volgens FNV stil. "Ik doe een oproep aan de Tweede Kamer om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen. Het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk, want dat kan ingrijpende gevolgen hebben", stelt Jong. "Voor hun gezondheid, maar ook voor hun inkomen. Veel werknemers staan onder hoge druk, zeker in deze tijd van tekorten aan collega's."

FNV liet in 2019 voor het eerst in een cao vastleggen dat werknemers buiten werktijd onbereikbaar mogen zijn. Dat was in de cao voor gehandicaptenzorg. Daarna volgden meer cao's, waaronder die voor rijksambtenaren. "Maar als je dit soort rechten enkel vastlegt in cao's, kunnen die bij elke cao-onderhandeling weer opengebroken worden. Daarom is het goed als het nu wettelijk wordt vastgelegd voor iedereen, ook om kwetsbare mensen te beschermen", zegt Jong.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

127

Gerelateerde artikelen