Vakbond FNV stapt uit een commissie met onder meer werkgevers die toeziet op de kwaliteit van het bestuur bij beursgenoteerde bedrijven. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is het "spuugzat" dat werkgeversorganisaties VNO-NCW en VEUO te weinig met de voorstellen van de bond doen en bepaalde kwesties vertragen. De vakbond hoopt dat het kabinet met wetgeving komt om de zelfregulerende commissie te vervangen. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) vindt het "spijtig" dat FNV uit de commissie is gestapt.
VNO-NCW is verbaasd dat FNV uit de Monitoring Commissie Corporate Governance Code stapt. "De commissie lag volgens FNV al een jaar stil doordat de werkgeverskoepel nieuwe kandidaten had afgekeurd. "In het proces voor het vormen van een nieuwe commissie heeft FNV zijn onvrede nooit kenbaar gemaakt. Het is nu aan het ministerie van Economische Zaken om samen met betrokken partijen te kijken of en in welke vorm dit proces nu wordt voortgezet", aldus een woordvoerder van VNO-NCW.
De commissie bestaat al ruim twintig jaar, om mee te denken en te controleren hoe beursgenoteerde bedrijven worden bestuurd. Naast FNV, VNO-NCW en VEUO zitten ook vakbond CNV en de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) in de commissie. VEUO en CNV laten weten later met een reactie te komen.
De stap van FNV was "voor iedereen een verrassing", aldus Beljaarts tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer. De bewindsman vindt het "juist mooi" dat het bedrijfsleven en de vakbeweging in Nederland samen optrekken op dit belangrijke dossier. Hij vindt het "in ieders belang" dat de partijen met elkaar in gesprek blijven en wil graag van FNV horen wat precies de reden was om van tafel te lopen.
Volgens Kamerlid Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA heeft de vakorganisatie dat allang duidelijk gemaakt. Beursgenoteerde bedrijven zijn alleen geïnteresseerd in winst, stelt hij. Zelfregulering "werkt niet", concludeert Thijssen. Hij wil dat de minister ingrijpt en bedrijven dwingt ook de belangen van bijvoorbeeld werknemers en de planeet mee te wegen.
Beljaarts vindt die conclusie "te voorbarig" en ziet in het weglopen van één partij geen reden om over te gaan tot "drastische maatregelen". De minister benadrukt dat hij vanuit het bedrijfsleven "heel veel mooie initiatieven" ziet die betrokkenheid bij de samenleving tonen.
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis ziet dat ook, "maar dan vooral bij het mkb en familiebedrijven". Bij beursgenoteerde bedrijven bespeurt ook hij een trend dat de nadruk steeds meer op de belangen van aandeelhouders is komen te liggen.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Jaarrekening