De formateur van een nieuw te vormen kabinet van België en kandidaat-minister-president, Bart de Wever, wil artificial intelligence (AI) inzetten om fiscale fraude in het land op te sporen. De fiscus krijgt dan de mogelijkheid om het Centraal Aanspreekpunt te doorzoeken, een database van de Nationale Bank. Hierin zijn bedragen van binnen- en buitenlandse bankrekeningen opgenomen. Dat melden Belgische media.

Tot nu toe mag de Belgische fiscus deze database alleen raadplegen bij een vermoeden van belastingfraude of als de belastingplichtige niet meewerkt. Straks mag dat dus ook ongevraagd en zonder aanleiding. In een zogenoemde supernota van De Wever staat dat de fiscus via datamining deze database mag analyseren en zodoende verdachte bewegingen in iemands vermogen kan opsporen. Ook wanneer er geen vermoeden van fraude is.

De nota vermeldt specifiek de rekeningen van gokkers en eigenaars van cryptomunten. Hier gaat veel zwart en crimineel geld in rond. Voortaan zullen ook deze rekeningen bij het Centraal Aanspreekpunt geregistreerd moeten worden.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

216

Gerelateerde artikelen