Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke belastingfraude via een speciale structuur van bedrijven en holdings van de familie Mulliez, die beschouwd wordt als de 'Franse retailkoningen'. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De familie bezit onder meer de bedrijven Auchan, Leroy Merlin, Auto 5, Decathlon en Krëfel. 

Het onderzoek werd al geopend in 2012 na een klacht van een lid van de familie, die vond dat hem onrecht was aangedaan. Hij hekelde het bestaan van zeer hoge leningen, zonder schriftelijk bewijs en zonder toegekende rente, die bovendien mogelijk recht gaven op belastingverminderingen in Frankrijk. Volgens een gerechtelijke bron kan hierdoor sprake zijn van belastingfraude of witwassen.

Twee leden van de familie, Jérôme en Thierry Mulliez, werden naar aanleidingen van huiszoekingen in 2016 al aangeklaagd voor misbruik van vertrouwen en witwassen. De Franse onderzoeksrechters sloten vorig jaar hun onderzoek af, maar wachten nog op informatie van de fiscus die de conclusies mogelijk nog kan wijzigen.

Een advocaat van de familie verklaart dat de bedrijfsstructuur enkel als doel heeft om de investeringen te optimaliseren: “Er werd geen enkel fiscaal voordeel nagestreefd of gerealiseerd. Geen enkel”, zo citeert de krant de advocaat.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

363

Gerelateerde artikelen