De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de superrijken, de 'ultra-high-net-worth individuals'. Maar ze hebben geen minimum percentage afgesproken, zoals gastheer president Luiz Inácio Lula da Silva, de president van Brazilië, had gehoopt.

Het is wél de eerste keer dat landen bespreken dat er een miljardairsbelasting moet komen. De G20 spreekt af dat mensen die 30 miljoen dollar (ongeveer 27,6 miljoen euro) of meer bezitten "effectief belast" moeten gaan worden. "Ongelijkheid in welvaart en inkomen ondermijnen de economische groei en sociale samenhang en verergeren sociale kwetsbaarheid", zo luidt de verklaring.

"Nu is het tijd om verder te gaan", reageerde de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs won. Hij drong aan op het vaststellen van minimum percentages in november, wanneer de regeringsleiders van de G20 elkaar in Rio treffen. Directeur-generaal van het Internationale Monetaire Fonds Kristalina Georgieva toonde zich ingenomen met de verklaring van de G20 en beschreef deze als "opportuun en welkom".

Er zijn echter al meningsverschillen ontstaan ​​over de vraag of de belasting voor superrijken via onderhandelingen bij de Verenigde Naties moet gebeuren of via de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zei tijdens de G20-bijeenkomst dat zij van mening is dat de OESO, die de afgelopen drie jaar de onderhandelingen over de pijlers 1 en 2 heeft geleid, beter in staat is om dergelijke gesprekken te voeren. "We willen niet dat dit naar de VN wordt verplaatst," zei Yellen, eraan toevoegend dat de OESO "een op consensus gebaseerde organisatie is. We hebben enorm veel vooruitgang geboekt, en de VN heeft niet de technische expertise om dit te doen."

Grote ontwikkelingslanden, gesteund door Oxfam International, zijn gekant tegen de aanpak via de OESO. Zij zoeken een platform waar ze beter vertegenwoordigd zijn, aangezien de meeste ontwikkelingslanden geen lid zijn van de OESO. Enkele van de meest uitgesproken voorstanders van een wereldwijde minimumbelasting voor miljardairs, waaronder Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, houden vol dat de VN het juiste forum is voor wereldwijde samenwerking op het gebied van belastingen.

Sommige 'waarnemers' zijn sceptisch over de kansen van een wereldwijde miljardairsbelasting. Europese ambtenaren wijzen erop dat zelfs de 27 landen tellende Europese Unie geen macht heeft om als één blok belastingen te heffen over grote, particuliere vermogens. Hoewel Frankrijk een wereldwijde minimumvermogensbelasting steunt, zijn de Duitsers bijvoorbeeld fel tegen.

Bron: ANP/Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

652

Gerelateerde artikelen