Spaarders die geen of te laat bezwaar hebben gemaakt tegen de vermogensrendementsheffing 2017-2020, worden niet door het kabinet gecompenseerd. Dat bevestigen ingewijden aan diverse media waaronder het ANP en het FD, na berichtgeving van RTL nieuws. De afspraak is onderdeel van het begrotingsakkoord dat de coalitie deze week heeft gesloten en waar ook de ministerraad mee heeft ingestemd.

Het kabinet hoeft deze mensen ook niet te compenseren voor de te box 3-belasting die zij over hun spaargeld hebben betaald, oordeelde de Hoge Raad in mei dit jaar. Dit in tegenstelling tot spaarders die wel bezwaar maakten tegen de box 3-heffing.

Op verzoek van de politiek heeft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de afgelopen tijd gekeken of ook de niet-bezwaarmakers voor compensatie in aanmerking konden komen. Van Rij temperde bij voorbaat al wel de verwachtingen. Nu is duidelijk dat die compensatie niet doorgaat. Alle spaarders compenseren is te duur. Dat kost zeven miljard euro. Gedeeltelijke compensatie is ingewikkeld en er zitten grote juridische haken en ogen aan. Bovendien loopt ook dat in de miljarden euro's, geld dat er op dit moment niet is.

Via de box 3-heffing wordt het rendement op kapitaal belast. De Belastingdienst ging daarbij uit van een fictief rendement, wat nadelig uitpakt voor mensen met relatief weinig spaargeld of weinig beleggingen. Zij moesten belasting betalen over een rendement dat ze niet hebben behaald.

De Hoge Raad oordeelde in het zogenoemde Kerstarrest dat circa 60.000 mensen die meededen aan een massaalbezwaarprocedure hun te veel betaalde belasting in de periode 2017 tot en met 2020 horen terug te krijgen. Daarnaast heeft het arrest ook gevolgen voor alle nog niet definitieve aangiftes, zoals die over vorig jaar en dit jaar. In augustus hebben de bezwaarmakers allemaal bericht gekregen of en zo ja, hoeveel geld zij terugkrijgen.

Het kabinet is 3,6 miljard euro kwijt aan de compensatie van de klagers die eind vorig jaar door de Hoge Raad in het gelijk waren gesteld. Compensatie van alle spaarders zou nog eens miljarden euro's extra kosten. Het kabinet heeft ervoor gekozen om 14 tot 15 miljard euro te steken in lastenverlichting om de enorme koopkrachtdaling voor burgers te verzachten.

Dat pakket aan maatregelen lekte eerder deze week uit, nadat de coalitie het begrotingsakkoord had gesloten. Die plannen, inclusief het besluit de spaarders niet te compenseren die te laat of geen bezwaar tegen de spaartaks hebben ingediend, worden met Prinsjesdag gepresenteerd.

Lees het bericht op de website van RTL Nieuws en het Dossier Box 3 op TaxLive. De informatie in dit bericht is verwerkt in de dossieronderdelen Niet-bezwaarmakers en Verweer tegen rechtsherstel.

Bron: ANP/FD/RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2022, Box 3

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

245

Gerelateerde artikelen