Er komt toch geen coronasteun voor organisatoren die tijdens een eventuele nieuwe golf voor de zekerheid hun evenement moeten afblazen. Een regeling die het kabinet had bedacht is volgens de Europese Commissie niet toegestaan. Hoe het nu verder moet, wordt nog bekeken.

Het kabinet heeft al maanden een nieuwe Subsidieregeling Evenementengarantie (SEG) in de maak, die formeel loopt tot oktober van dit jaar. Het idee daarvan is dat organisatoren van evenementen geld terug kunnen krijgen als hun evenement vanwege overheidsmaatregelen tegen het coronavirus niet door mag gaan.

In de regeling was aanvankelijk wat marge ingebouwd. Als een evenement zou plaatsvinden in de drie weken nadat een evenementenverbod volgens de planning zou aflopen, konden organisatoren er ook voor kiezen om alles toch te annuleren. In de praktijk bleken de verboden namelijk vaak verlengd te worden, waardoor festivals, feesten en andere bijeenkomsten alsnog geannuleerd moesten worden. De zogenoemde annuleringsperiode moest voorkomen dat organisatoren voor financiële en praktische dilemma's kwamen te staan.

De Europese Commissie vond de regeling niet goed, omdat de kans bestond dat garantiegeld uitbetaald werd voor evenementen die eigenlijk gewoon hadden kunnen doorgaan. Het enige wat het kabinet nu volgens minister van Economische Zaken Micky Adriaansens nog zou kunnen doen, is ruim van tevoren laten weten of evenementen afgeblazen moeten worden. "Het kabinet gaat onderzoeken hoe ze hier in de toekomstige besluitvorming rekening mee kan houden, nu de annuleringsperiode uit de regeling is geschrapt."

De SEG moet van kracht worden van begin dit jaar tot en met 30 september. Vanwege de kritiek uit de Europese Commissie heeft de invoering van de regeling nu opnieuw vertraging opgelopen. Of de regeling eventueel verlengd wordt, is evenmin onduidelijk. Momenteel is van een evenementenverbod sowieso nog geen sprake.

Adriaansens hoopt dat de SEG begin augustus kan ingaan. Ze zegt hem daarom in het zomerreces te moeten voorleggen aan de Tweede Kamer in een zogenoemde voorhangprocedure. Dat is normaal gesproken niet de bedoeling, omdat het parlement tijdens het reces niet bijeenkomt.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

7

Gerelateerde artikelen