Het ministerie van Financiën wil geen geld steken in het toezicht op de cryptosector door de Autoriteit Financiële Markten, ondanks herhaalde verzoeken daartoe van de toezichthouder. Het ministerie beperkt bovendien de bijdrage die de AFM van de sector zelf mag vragen. Volgens deskundigen maakt dat het onmogelijk voor de AFM om voldoende cryptotoezicht uit te oefenen.

Uit documenten die het FD heeft gekregen met een beroep op de Wet open overheid blijkt dat de AFM de afgelopen jaren herhaaldelijk om extra geld heeft gevraagd om taken uit te voeren die voortvloeien uit de nieuwe Europese cryptowetgeving MiCA. Financiën noemde een overheidsbijdrage echter "politiek niet haalbaar" en zette in op een minimale vorm van toezicht die volgens de AFM onvoldoende is om "effectief en adequaat" toezicht te kunnen houden.

Uit een pakket van bijna driehonderd pagina's, waaronder - deels vertrouwelijke - rapporten, presentaties en mailverkeer, rijst het beeld dat Financiën de zorgen over cryptofraude minder zwaar weegt dan de AFM. In een ambtelijke nota van 10 november vorig jaar schetst de toezichthouder drie scenario's voor de zwaarte van het toekomstige toezicht: 'basis, aangescherpt en minimaal'. Financiën kiest voor het laatste: "Gelet op de risico's in de cryptosector […] adviseren wij om met het minimale scenario door te gaan."

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

4

Gerelateerde artikelen