Hoe zit het met de nasleep van de met ingang van 2023 afgeschafte schenkingsvrijstelling eigen woning? Een casus.

De casus luidt als volgt:

De ouders willen hun dochter een schenking doen voor de aankoop van haar eerste woning. Volgens de notaris kan dit niet langer vrij van schenkbelasting. Maar een vriend van de dochter heeft ook een schenking ontvangen en koopt ook dit jaar zijn eerste woning. Die vriend zegt dat de schenkingsvrijstelling eigen woning voor hem nog wel geldt. Hoe zit dat nou?

Uitwerking
De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning – ook wel bekend als de jubelton – is afgeschaft. Feitelijk al met ingang van 2023, maar voor dat jaar gold nog een ‘kleine’ schenkingsvrijstelling van € 28.947 (tegenover € 106.671 in 2022). Het kan zijn dat iemand in 2022 een schenking heeft ontvangen onder de schenkingsvrijstelling eigen woning maar hij deze pas in 2024 besteedt. Dat is toegestaan. De schenking hoeft namelijk niet al bij ontvangst direct (volledig) te zijn besteed aan de eigen woning.

Wel geldt er een bestedingstermijn. De schenking moet uiterlijk in het tweede kalenderjaar na het jaar van ontvangst voor de eigen woning zijn besteed. Dus als de vriend van de dochter in 2022 een schenking heeft ontvangen, moet hij deze uiterlijk dit jaar besteden.

Belangrijk voor de toepassing van de schenkingsvrijstelling is wel dat de schenking ook daadwerkelijk in het verleden is ontvangen. Als er een schenkingsakte – en daarmee de toezegging – is opgesteld in 2022 dan moet de schenker ook in dat jaar betalen aan de begiftigde. Dit volgt uit art. 5 Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting (2023). Een schuldigerkenning staat daarmee aan toepassing van deze schenkingsvrijstelling in de weg. Als de betaling aan de vriend van de dochter bijvoorbeeld pas in 2024 heeft plaatsgevonden, is de schenkingsvrijstelling in 2022 niet van toepassing.

Schenken onder de schenkingsvrijstelling eigen woning betekent dus direct overmaken. Is de schenkingsvrijstelling ten onrechte toegepast, dan kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag schenkbelasting opleggen. Overigens kunnen de ouders dit jaar wel schenken onder gebruikmaking van de ‘gewone’ eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling. Deze bedraagt dit jaar € 31.813. De begiftigde moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Deze schenking hoeft iemand niet te besteden aan de eigen woning. Verder mag deze eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling maar een keer gebruikt worden.

Bron: Legal & Tax Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

7032

Gerelateerde artikelen