Inwoners van 94 gemeenten in Nederland zijn dit jaar meer dan 1000 euro kwijt aan gemeentelijke heffingen. Een jaar eerder waren dat er nog 54, volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). De aanslag gemeentelijke heffingen stijgt dit jaar gemiddeld met 5,9 procent.

De belangenvereniging stelt dat huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden dit jaar gemiddeld 951 euro kwijt zijn aan gemeentelijke heffingen, een stijging van 53 euro ten opzichte van een jaar eerder. De gemeentelijke heffingen bestaan uit de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffen- en rioolheffing. Die gaan respectievelijk met 5,9 procent, 6,1 procent en 5,3 procent omhoog.

In veertig gemeenten stijgen de heffingen met 10 procent of meer. Al zijn de verschillen groot, constateert VEH. In het Noord-Hollandse Wijdemeren stijgen de woonlasten het meest. Woningeigenaren betalen daar 275 euro meer, een stijging van 23 procent. Ook in Oosterhout (Noord-Brabant) stijgt de rekening gemiddeld 194 euro. De heffingen dalen dit jaar in elf van de 339 onderzochte gemeenten, in vergelijking met 44 gemeenten vorig jaar. In het Limburgse Valkenburg aan de Geul is die verlaging met 12 procent het grootst. Ook in Nederweert (Limburg) en Reusel-De Mierden (Noord-Brabant) scheelt de verlaging huiseigenaren 70 en 80 euro.

De heffingen zijn het hoogst in Bloemendaal (Noord-Holland), becijferde VEH. Daar betalen bewoners gemiddeld 1561 euro per jaar. Huiseigenaren in Rijssen-Holten (Overijssel) zijn het goedkoopst uit met gemiddeld 634 euro per jaar.

De ozb gaat in sommige gemeenten fors omhoog. In Baarle-Nassau (Noord-Brabant) bijvoorbeeld met 30 procent. Ook in Gorinchem, Schiermonnikoog en Heemstede stijgt deze fors. In Ooststellingwerf (Friesland) daalt de ozb met 5 procent. Daarnaast komen ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing grote verschillen tussen gemeenten voor. In Wijdemeren stijgt de rioolheffing bijvoorbeeld met 132 euro en in Culemborg met 79 euro. In Valkenburg aan de Geul betalen inwoners juist 169 euro minder aan rioolheffing.

De VEH heeft interactieve kaarten opgesteld om de bewegingen in de gemeentelijke tarieven inzichtelijk te maken.

Bron: VEH

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

286

Gerelateerde artikelen