De Vereniging Nederlandse Gemeenten dringt er bij de Tweede Kamer op aan om een vergoeding voor thuiswerken door de werkgever fiscaal aantrekkelijker te maken. De koepelorganisatie doet een dergelijk voorstel in reactie op het Pakket Belastingplan 2021 dat het parlement vanaf deze week behandelt.

Thuiswerken is volgens de VNG 'op advies van het kabinet' nu en naar verwachting ook in 2021 de norm. De werkgever voorziet discussies over het faciliteren van thuiswerk – arbotechnisch –, maar ook over de vergoeding van onkosten. In het Belastingplan 2021 wordt er tot verbazing van de VNG echter weinig aandacht besteed aan fiscale faciliteiten voor thuiswerken, meldt Binnenlands Bestuur.

Zo ontbreekt er een gerichte vrijstelling, zoals die er is voor een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer tot 19 cent. Een thuiswerkvergoeding leidt daarom voor de werkgever tot extra kosten. Deze valt namelijk als eindheffingsbestanddeel in de eindheffing van de werkkostenregeling. Maar daar zit voor de VNG slechts een deel van de pijn.

In het Belastingplan 2021 wordt de vrije ruimte in de werkkostenregeling immers versoberd, waardoor werkgevers nog sneller met een eindheffing te maken gaan krijgen en een eventuele thuiswerkvergoeding nog duurder zal uitpakken voor gemeenten. De gemeenten willen juist graag een fiscaal ruimer kader voor thuiswerken, bij voorkeur zelfs een vrijstelling in de werkkostenregeling, zo schrijft het vakblad voor gemeente-ambtenaren.

Eerder pleitte de schoonmaakbranche al voor een betere fiscale regeling bij thuiswerken. Van de zomer riepen ook twee Deloitte-fiscalisten het kabinet op om van de thuiswerkplek een fiscale werkplek te maken.

Bron: Binnenlands Bestuur

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2020, Corona

0

Gerelateerde artikelen