De fiscus vindt dat gemeenten bij gescheiden inzameling of de inzameling en nascheiding van verpakkingsafval handelen als btw-ondernemer en niet als overheid. De rechter geeft de Belastingdienst gelijk dat er geen btw-compensatie in het spel is. Micha Soltysik, een btw-specialist die tien gemeenten in hun zaak tegen de Belastingdienst bij staat: "De gemeenten hebben de intentie om in cassatie te gaan".

Dat meldt de website Afval Online. Een recent oordeel van Hof Den Haag zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij Soltysik en de gemeenten. Ook het hof stelt dat de gescheiden inzameling of de inzameling en nascheiding van verpakkingsafval en de registratie daarvan geen overheidstaak is.

Soltysik: "Dat het inzamelen en nascheiden van het huishoudelijk verpakkingsafval voor de vennootschapsbelasting wél als overheidsactiviteit wordt aangemerkt, doet daar wat het Hof betreft niet aan af."

De gescheiden inzameling of de inzameling en nascheiding van verpakkingsafval en de registratie daarvan is wat gemeenten betreft wel degelijk een overheidstaak. Gemeenten vinden dat zij daar sterke juridische argumenten voor hebben. "De argumenten die de rechters hebben gebruikt, moeten dan ook opnieuw worden gewogen door de Hoge Raad", aldus de btw-specialist tegen Afval Online.

 

Bron: Afval Online

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

98

Gerelateerde artikelen