De gemiddelde hypotheekrente ligt momenteel op het laagste niveau in twee jaar tijd, meldt De Hypotheker. De hypotheekadviseur verwacht bovendien dat de hypotheekrentes verder omlaag gaan als de Europese Centrale Bank (ECB) in september besluit het rentetarief te verlagen. Dat is goed nieuws voor huizenkopers, al zal de daling van de hypotheekrente bescheiden blijven.

De gemiddelde hypotheekrente die voor tien jaar wordt vastgezet met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt op dit moment uit op 3,78 procent. In september 2022 was dat nog 4,04 procent. Volgens De Hypotheker is er nu zeven weken op rij sprake van een lichte daling, ook bij hypotheekrentes met een andere rentevaste periode.

"Dit is voor huizenkopers een positieve ontwikkeling", zegt commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker. "Veel jonge huizenkopers willen in deze oververhitte woningmarkt maximaal lenen en geven de voorkeur aan een 10-jaarsrente. Voor deze groep is het gunstig dat hun leencapaciteit bij een dalende rente toeneemt."

Toch zal die rente niet in een rap tempo omlaag gaan. "Met de verwachte aankondiging van een nieuwe rentedaling door de ECB, kunnen de kapitaalmarktrentes verder dalen, waarbij de vaste hypotheekrentes met enige vertraging zullen volgen", legt hij uit. "De concurrentie op de hypotheekmarkt is echter groot en door de druk op de marges houden geldverstrekkers elkaar scherp in de gaten. We verwachten dat de hypotheekrente verder zal dalen, maar dat deze daling voorlopig bescheiden zal blijven."

Bron: De Hypotheker

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

82

Gerelateerde artikelen