Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg moeten misschien afdelingen sluiten als de overheid de regels voor zelfstandigen zonder personeel gaat handhaven. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging, de Nederlandse ggz. Patiënten met complexe problemen kunnen dan misschien minder zorg krijgen.

De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 1 januari weer volledig te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit houdt in dat mensen als zzp'er worden ingezet voor werk dat zij niet echt zelfstandig uitvoeren. Werkgevers krijgen nog niet meteen een boete, zolang ze kunnen aantonen dat ze "stappen zetten" tegen schijnzelfstandigheid. Door de aanpak moeten werkenden meer zekerheid krijgen en moeten schijnconstructies worden aangepakt, is de gedachte. De wet daarover geldt al sinds 2016, maar tot dusver werd alleen opgetreden als er duidelijk sprake was van misbruik.

Ongeveer 13.000 mensen werken als zelfstandige in de geestelijke gezondheidszorg, zegt de Nederlandse ggz. Dit zijn onder meer psychiaters, gespecialiseerde psychologen en hoofdbehandelaren. De koepel zegt dat het voor klinieken "heel moeilijk is medewerkers in vaste dienst te krijgen". Minder dan 10 procent van de zzp'ers zou daartoe bereid zijn. Als zzp'ers niet in loondienst komen, gaan ze volgens de brancheorganisatie aan de slag via een duurdere constructie, bijvoorbeeld via een detacheerder, of verlaten ze de sector.

Bron: Ggz

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Premieheffing

243

Gerelateerde artikelen