"De staatssecretaris van Financiën heeft in een brief aan de Eerste en Tweede kamer zijn langverwachte visie gegeven op de problematiek van pensioen in eigen beheer. De waarderingsproblematiek van pensioen in eigen beheer is al een aantal jaren bekend, een pasklare oplossing hiervoor is echter niet eenvoudig. De huidige waardering van pensioen in eigen beheer staat voor veel dga's een dividenduitkering in de weg. Enige haast is geboden nu volgend jaar het tarief hiervoor wordt verlaagd."
Staatssecretaris Weekers spreekt in de brief zijn voorkeur uit voor een ‘oudedagsreserve DGA'. Deze oplossing, identiek aan de oudedagsreserve voor ondernemers, zou pensioen in eigen beheer moeten gaan vervangen. De vraag is echter of de dga - en uiteindelijk ook de wetgever - bij een zodanige oplossing gebaat is. Het probleem van onderdekking op pensioeningangsdatum wordt immers niet voorkomen. Daarnaast wordt deze ‘fictieve' reservering voor pensioen beperkt door het eigen vermogen van de onderneming.

Dga gebaat bij beschikbare premieregeling

De dga die echt voor zijn pensioen wenst te reserveren is meer gebaat bij een beschikbare premieregeling, waarbij de pensioenpremie op een spaar- of beleggingsrekening gestort dient te worden. Deze methodiek kent geen waarderingsverschil (pensioenverplichting is immers de stand van de beleggingsrekening) en kent geen onderdekking op pensioeningangsdatum.
 
Bij deze oplossing zou een overgangsregeling voor bestaande opbouw ook eenvoudig zijn te realiseren. Geef de dga die pensioen wil afstorten de mogelijkheid om zijn pensioen geleidelijk op de beleggingsrekening over te maken. De dga die geen pensioen meer wil opbouwen, of het pensioenkapitaal in de onderneming wil gebruiken, krijgt dan de mogelijkheid zijn opgebouwde pensioen geleidelijk in de winst vrij te laten vallen."
 
Door Edzo Boven, pensioenconsultant Grant Thornton
 
 

Bron: Grant Thornton

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen