De plannen van PVV, VVD, NSC en BBB voor het verscherpen van grenscontroles en invoeren van grensbewaking zullen desastreus uitpakken voor de Nederlandse economie. Daarvoor vrezen werkgevers verenigd in VNO-NCW, Transport en Logistiek Nederland, het kenniscentrum voor handel en logistiek Ecofenedex en meerdere hoogleraren die De Telegraaf heeft gesproken.

Omdat Nederland export- en doorvoerland pur sang is en onze economie goed draait vanwege de snelle doorvoer van personen en goederen, zullen extra grenscontroles niet alleen het spookbeeld van files langs onze landsgrenzen oproepen, maar de economie ook midscheeps raken. Vooral het wegverkeer zal worden geraakt, zeggen experts. "Terwijl de handel, en daarmee ons verdienvermogen, juist gebaat is bij een naadloos werkende keten."

Transport en Logistiek Nederland is bezorgd. "Grenscontroles kunnen werken als een neergelaten slagboom met lange files als gevolg. Het middel brengt het doel, zoals het tegengaan van mensensmokkel, drugsinvoer en andere criminele activiteiten, niet dichterbij."

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Douane

167

Gerelateerde artikelen