Er komt veel vermogen vrij dat aangewend wordt en gaat worden voor maatschappelijke en goede doelen. De komende jaren vindt zelfs de grootste intergenerationele vermogensoverdracht in de geschiedenis van Nederland plaats, stelt hoogleraar filantropie Theo Schuyt vast. Werk voor notariaat, fiscalisten en estateplanners, zo voorspelt Schuyt in het Kwartaalblad Estate Planning.

Steeds meer mensen bezinnen zich over de maatschappelijke impact van hun vermogen of laten na aan een maatschappelijk doel. De specialist filantropie onderzoekt in zijn bijdrage deze trend en beschrijft wat particulieren, vermogenden en dga’s beweegt om vrijwillig bij te dragen aan/te investeren in maatschappelijke en goede doelen.

Schuyt geeft verder antwoord op de vraag wat de notaris, fiscalist of estateplanner kan betekenen als klanten met vragen komen over doelen en over de impact van hun bijdrage. Wat zijn daarbij valkuilen en zijn er ook schaduwzijden aan deze ontwikkeling? Tal van vragen en onderwerpen waarop de hoogleraar een nadere toelichting geeft.

Schuyt startte als wetenschapper in 1995 het onderzoek Geven in Nederland. Inmiddels is de uitgave over 2022 verschenen (pdf). Hij werd in 2001 aan de VU -als eerste in Europa- benoemd tot hoogleraar filantropie. Hij is een veelgevraagd spreker en geeft geregeld zijn opinie over filantropische kwesties in de media. Schuyt is tevens President van het European Research Network on Philanthropy.

Zijn artikel getiteld 'Ondernemende filantropie: notarieel en fiscaal' is te lezen op de informatieportal Navigator van Wolters Kluwer (login vereist). Het vormt een onderdeel van de special ‘Filantropie anno nu’ van het kwartaalblad ('KWEP') met bijdragen van onder meer hoogleraar belastingrecht Sigrid Hemels, Tax and Estate Lawyer Ineke Koele en bijzonder hoogleraar Estate planning Arianne de Leeuw.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Erfrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

443

Gerelateerde artikelen