Sigaretten worden steeds vaker illegaal of in het buitenland gekocht, stelt de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten VSK na een studie van marktonderzoeker WSPM. In totaal werd in het tweede kwartaal over 35 procent van alle pakjes sigaretten in Nederland geen accijns en btw betaald. Volgens de Nationale Smokkel Monitor bedraagt het verlies voor de schatkist inmiddels 1,5 miljard euro per jaar.

Het grootste deel van de pakjes, bijna 32 procent, werd gekocht in andere landen en ruim 3 procent was afkomstig uit illegale fabrieken. Het verbod op verkoop in de supermarkt en de grote accijnsverhoging eerder dit jaar laten volgens Jan Hein Sträter van VSK hun sporen na. "Het echte effect van deze maatregelen zien we pas over een paar maanden, maar dit is een teken aan de wand. Nederlandse consumenten pikken al die prijsverhogingen niet en vinden zonder moeite hun weg naar het illegale circuit."

Er werden volgens het VSK ook nog nooit zoveel namaak-sigaretten gerookt in Nederland. Inmiddels gaat het om meer dan een miljoen illegale pakjes per maand. De brancheorganisatie maakt zich grote zorgen over de enorme opkomst van illegale sigarettenfabrieken, waar volgens haar geen controle is op de productie.

In de afgelopen maanden werden op verschillende plekken miljoenen sigaretten in beslag genomen door de FIOD en douane, maar volgens Sträter verandert er daardoor weinig. "We weten dat er fabrieken zijn waar per dag een miljoen sigaretten geproduceerd worden, dus het is ook voor de douane dweilen met de kraan open."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

51

Gerelateerde artikelen