Mr. H. (Hanna) Zeilmaker heeft de Land- en Tuinbouw Bulletin (LTB) Award 2018 gewonnen. Volgens de jury voldeed haar bijdrage in het LTB onder de titel 'Onteigening en windturbines: ‘nieuw voor oud’ of ‘oud voor nieuw’?' in ruime mate aan de criteria van de jury.

Redactie en uitgever van het LTB willen via de prijs meer bekendheid geven aan de juridische en fiscale aspecten van de land- en tuinbouw. De financiële belangen en de maatschappelijke relevantie van dit rechtsgebied zijn immers groot.

Bij de toekenning van de prijs zijn een viertal criteria geformuleerd, waar een winnend artikel aan dient te voldoen. Het gaat daarbij om a) een groot belang voor minimaal één agro-sector, b) rechtsgebied overstijgend en/of juridisch innovatief, c) verband houdend met het begrip ‘duurzaamheid’, en d) inspelend op een actuele ontwikkeling en het (commerciële) belang voor de (agro-)praktijk.

 

Foto vlnr: Hoofdredacteur Jeroen Rheinfeld, winnares Hanna Zeilmaker en uitgever Chris Gijsbers

De bijdrage van Hanna Zeilmaker voldoet in ruime mate aan alle vier deze criteria. In deze tijden waarin de begrippen ‘klimaatadaptatie’, ‘duurzaamheid’ en ‘Klimaatakkoord’ niet meer weg te denken zijn uit de (parlementaire) praktijk, is kennis over de fiscale en juridische implicaties van de instrumenten onteigening en de gedoogplicht voor oude en nieuwe windturbines van het grootste belang.

Bovendien schrijft Zeilmaker op een prettig leesbare en systematisch overzichtelijke wijze over dit complexe onderwerp. Door de veelheid aan publiek- en privaatrechtelijke regels die van toepassing zijn op de realisering van nieuwe windparken, is de voorwaarde dat sprake is van een rechtsgebied overstijgend en innovatief onderwerp met haar bijdrage vervuld, aldus het juryrapport. Ook de actualiteit van het onderwerp is, gezien de door Zeilmaker aangehaalde opgave uit het Energieakkoord dat in 2020 6.000 MW wordt opgewekt door windmolens op land, meer dan voldoende aangetoond.

Bron: LTB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Milieuheffingen

Dossiers: Agro

21

Gerelateerde artikelen